Τριάντα τέσσερα (34)χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την ίδρυση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας. Τριάντα τέσσερα (34)χρόνια γεμάτα με πολλές και εντυπωσιακές επιτυχίες και βέβαια με μία δράση αξιοζήλευτη.
Ιστορικό
Το πρώτο Σκακιστικό Σωματείο στην Καβάλα ιδρύθηκε το 1983, ως Τμήμα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Βασίλη Θεοδωρίδη και αμέσως ανέπτυξε πλούσια δράση. Ακολούθησε το διάστημα 1985-1990 η ίδρυση και άλλων Σκακιστικών Σωματείων στην Καβάλα με αξιόλογη επίσης δραστηριότητα. Το 1994 μετά από επίπονες προσπάθειες, όλες οι σκακιστικές δυνάμεις της Καβάλας συνενώθηκαν στον ενιαίο πλέον ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΑΒΑΛΑΣ που έφθασε το σκάκι σε πολύ μεγάλη άνθιση.
Επιτυχίες – Διακρίσεις
Η δράση του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο, είναι πραγματικά πολύ σημαντική με συνεχείς επιτυχίες και αλλεπάλληλες διακρίσεις.
Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής Κατηγορίας έχει πρωταγωνιστική παρουσία για 23 συνεχόμενα χρόνια, με κατάκτηση 5 τίτλων Πρωταθλήτριας Ελλάδας (1999, 2005, 2008, 2009 & 2017), συνεχόμενη παρουσία στα Final-Four του Κυπέλλου με κατάκτηση 7 τίτλων Κυπελλούχου Ελλάδας (1998, 1999, 2004, 2005, 2009, 2011 & 2017) καθώς και στην τελική φάση του Πρωταθλήματος Νέων με 2 πανελλήνιους τίτλους (1998, 1999) και του Πρωταθλήματος Παίδων με 3 πανελλήνιους τίτλους (2008, 2009 & 2012). Με την ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας στο διάστημα αυτό έχουν αγωνισθεί όλοι σχεδόν οι κορυφαίοι γκραν-μετρ Πρωταθλητές Ελλάδας όπως οι Σπύρος Σκέμπρης, Βασίλης Κοτρωνιάς, Στράτος Γρίβας, Γιάννης Παπαϊωάννου, Χρήστος Μπανίκας, Στέλιος Χαλκιάς, Δημήτρης και Θάνος Μαστροβασίλης, Άννα-Μαρία Μπότσαρη, Κατερίνα Φαχιρίδου και οι κορυφαίοι Καβαλιώτες και βασικά μέλη της Εθνικής Ομάδας που συνεχίζουν και σήμερα Αντώνης Παυλίδης και Σταυρούλα Τσολακίδου.
Σε ατομικό επίσης επίπεδο οι διακρίσεις των σκακιστών και των σκακιστριών του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας είναι πραγματικά αμέτρητες. Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ελλάδας στις διάφορες κατηγορίες (ανδρών-γυναικών, εφήβων–νεανίδων, παίδων-κορασίδων) έχουν αναδειχθεί οι εξής : Αννα-Μαρία Μπότσαρη (9 φορές), Αντώνης Παυλίδης (7 φορές), Ευγενία Τσιβελεκίδου (4 φορές), Κατερίνα Φαχιρίδου (3 φορές), Σταυρούλα Τσολακίδου (3 φορές), από 2 φορές οι Χαράλαμπος Σκουλάκης, Μαρία Μανελίδου, Μαρία Κελίδου, Νέλλη Σερεφίδου και από μία φορά οι Θόδωρος Χρυσομάλλης, Δήμητρα Βάτκαλη, Ηλίας Καζαντζίδης και Αλεξία Μόσχου.
Πέρα από τις πανελλήνιες νίκες όμως πολύ μεγαλύτερη αξία έχουν οι σημαντικές διεθνείς διακρίσεις και η πλούσια συγκομιδή εννέα (9) μεταλλίων σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Συγκεκριμένα 6 μετάλλια έχει κατακτήσει η Τσολακίδου (3 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο) και 3 η Μπότσαρη (1 αργυρό, 2 χάλκινα). Επίσης σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δύο φορές κατέλαβαν 4η θέση ο Παυλίδης και η Τσολακίδου καθώς και δύο φορές 6η θέση η Σερεφίδου και η Τσολακίδου.
Διοργανώσεις
Στην διαδρομή αυτή των 34 ετών έγιναν στην Καβάλα και αξιόλογες σκακιστικές διοργανώσεις, όπως οι Συναντήσεις Εθνικών Ομάδων Ελλάδας-Κίνας (1984) και Ελλάδας-Βουλγαρίας (1990), οι Προκριματικοί Αγώνες Ζώνης (ΖΟΝΑΛ) Ανατολικής Μεσογείου του Παγκοσμίου Ατομικού Πρωταθλήματος Ανδρών & Γυναικών (1985), το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών (1987), η Βαλκανιάδα (1990), το Ανοιχτό Πρωτάθλημα Ελλάδας 7 φορές (1991, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009 & 2011), τα Ομαδικά Πρωταθλήματα Ελλάδας Α΄ Εθνικής (1999), Νέων (1999) και Παίδων (2013), το Ευρωπαϊκό Σχολικό Πρωτάθλημα (2014), το Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Rapid και Blitz (2014) και το Ατομικό Πρωτάθλημα Νέων 18 – 20 ετών (2015 & 2016).
Ένας καθιερωμένος πλέον θεσμός είναι το Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας που εδώ και 26 χρόνια διοργανώνεται με επιτυχία κάθε καλοκαίρι με 300 περίπου συμμετέχοντες από 20-25 χώρες. Οι κορυφαίοι Έλληνες αλλά και οι πολλοί ξένοι ισχυροί τιτλούχοι σκακιστές και σκακίστριες που συμμετέχουν το έχουν αναδείξει όχι μόνο ως το μαζικότερο και ισχυρότερο ελληνικό Τουρνουά αλλά και ως ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης. Πέρα όμως από το αγωνιστικό του ενδιαφέρον είναι η διοργάνωση με τη σημαντικότερη προσφορά στην οικονομία (περίπου 3.000 διανυκτερεύσεις) και την τουριστική προβολή της Καβάλας, κυρίως και μέσω του διαδικτύου αφού οι 20 πρώτες παρτίδες των 40 κορυφαίων σκακιστών μεταδίδονται ζωντανά σε όλο τον κόσμο.
Εκπαίδευση – Προπονητές
Αξιοσημείωτη είναι και η εκπαιδευτική δραστηριότητα γύρω από το σκάκι στην Καβάλα. Από τα πρώτα χρόνια γινόταν προσπάθεια να υπάρχουν ικανοί προπονητές ώστε η σκακιστική γνώση να παρέχεται στους νέους και τα παιδιά της Καβάλας με το σωστό τρόπο και στο υψηλότερο κατά το δυνατόν επίπεδο.
Πρώτος προπονητής υπήρξε ο Νίκος Γαβριλάκης (1986-1988) και ακολούθησαν οι Βασίλης Μπούνης, Ανδρέας Κοφίδης, Παναγιώτης Φρεντζάς, Αννα-Μαρία Μπότσαρη, Ίγκορ Μιλαντίνοβιτς, Γκεόργκι Χομερίκι, Γιόβαν Πέτρονιτς, Σπύρος Καπνίσης, Ντέγιαν Μποζκόβ, Ντέγιαν Άντιτς, Κατερίνα Φαχιρίδου, Θάνος Μαστροβασίλης, Κώστας Μαρκίδης και αρχαρίων ο Σπύρος Μαλγαρινός.
Σήμερα η προπονητική ομάδα του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας αποτελείται από τους Γιώργο Κανακάρη, Σάββα Μανελίδη, Γιάννη Αποστολακάκη, Θανάση Τσιριγγάνο και Γιάννη Αυτσόγλου, οι οποίοι με επικεφαλής – προπονητή τον γκραν-μετρ Γιάννη Παπαϊωάννου διδάσκουν το σκάκι στα 120 παιδιά του Συλλόγου και στους 350 περίπου μαθητές που συμμετέχουν στα Σχολικά Πρωταθλήματα. Στο ενεργό δυναμικό καταγράφονται και περίπου 30 ακόμη ενήλικες σκακιστές.
Οικονομικά στοιχεία
Την περίοδο 2005 – 2010 το ετήσιο μπάτζετ του Συλλόγου άγγιζε τις 150.000 ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν το ήμισυ προέρχονταν από το μεγάλο θερινό Όπεν Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά της Καβάλας.
Με μία χονδρική προσέγγιση το μπάτζετ αυτό διαμορφώνονταν σε ποσοστό 30% από δημόσιες επιχορηγήσεις, 15% από ιδιωτικές χορηγίες, 10% από συνδρομές μελών και 45% από το Διεθνές Τουρνουά.
Από το 2010 και μετά η οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως ήταν φυσικό, έχει επιφέρει μία συρρίκνωση των οικονομικών του Συλλόγου της τάξης του 30-35% με σημαντική μείωση των δημόσιων επιχορηγήσεων και των ιδιωτικών χορηγιών. Έτσι το μπάτζετ έχει περιορισθεί πλέον στις 100.000 ευρώ περίπου και τα παραπάνω ποσοστά διαμορφώθηκαν αντίστοιχα σε 20% (δημόσιο) – 10% (ιδιώτες) – 35% (συνδρομές μελών) και 35% (Διεθνές Τουρνουά).
Ε.Σ.Σ.Α.Μ.Θ.
Η Καβάλα είναι επίσης η έδρα της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΣΑΜΘ) που έχει στη δύναμή της 17 ενεργά Σωματεία και η οποία διοργανώνει όλα τα Ατομικά και Ομαδικά Πρωταθλήματα στην περιοχή, εφαρμόζοντας το Αγωνιστικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ) στο σύνολό του.
Συμπέρασμα
Όλα αυτά υπενθυμίζουν ότι υπάρχει ένα ακόμη άθλημα, διαφορετικής ποιότητας και ουσίας, το ΣΚΑΚΙ, στο οποίο η Καβάλα διακρίνεται. Ένα άθλημα που κατέχει μακράν την πρώτη θέση σε όλη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σε πολύ υψηλό επίπεδο και μεγάλες διακρίσεις, σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα αθλήματα, ευρύτερα διαδεδομένα και πιο εμπορικά.