Bookmarks

    Από την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας υπενθυμίζεται για μία ακόμη φορά σε όλα τα σωματεία της δύναμής της ότι, βάσει της ομόφωνης απόφασης των Ενώσεων – Μελών της ΕΠΟ στη Γενική Συνέλευση της 27ης Αυγούστου 2021 για τροποποίηση του Καταστατικού τόσο της Ομοσπονδίας, όσο και των Ενώσεων και των σωματείων, θα πρέπει να εναρμονίσουν τα καταστατικά τους με αυτό της ΕΠΟ έως τις 30/06/2022. 

     

    Η εναρμόνιση αυτή γίνεται στα πλαίσια της υιοθέτησης των προτάσεων της Ολιστικής Μελέτης για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, όπως αυτή συντάχθηκε από την UEFA και τη FIFA (Οκτώβριος 2020).

    Παρακάτω επισυνάπτεται και η σχετική ενημέρωση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Παρακαλούνται οι υπεύθυνοι των σωματείων να μεριμνήσουν του ζητήματος, καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία.

     

    ΠΡΟΣ:

    Όλες τις Ενώσεις-Μέλη της ΕΠΟ

     

    Κύριε Πρόεδρε,

    Όπως γνωρίζετε στις 27 Αυγούστου 2021 η Γενική Συνέλευση των Ενώσεων-Μελών της ΕΠΟ ομόφωνα ενέκρινε την τροποποίηση του Καταστατικού της και την υιοθέτηση των προτάσεων της «Ολιστικής Μελέτης για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο», όπως αυτή συντάχθηκε από τις UEFA και FIFA (Οκτώβριος 2020).

    Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται από την παραπάνω αναφερθείσα μελέτη (άρθρο 4 παρ. 9) στην οργάνωση και λειτουργία των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων και τον συνολικό τους ρόλο στην ανάπτυξη και εσωτερική διαδικασία του Ελληνικού Ποδοσφαίρου.

    Με βάση τα παραπάνω αλλά και τις διατάξεις των άρθρων 10 παρ. 4 β, 13 παρ. 1 α, 13 παρ. 1 ια και Παράρτημα Β άρθρο 5 παρ. 1 του νέου Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρακαλείστε όπως δρομολογήσετε τις διαδικασίες για την πλήρη εναρμόνιση του καταστατικού σας με αυτό της ΕΠΟ, όπως αυτό επικυρώθηκε σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 52/04.02.2022 διάταξη του Ειρηνοδικείου Αθηνών, καταχωρήθηκε στα βιβλία του Πρωτοδικείου Αθηνών και έχει αναρτηθεί στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

    Δοθέντων των συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων που προβλέπει η εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, εύλογος χρόνος για την ολοκλήρωση της εναρμόνισης των καταστατικών των ΕΠΣ με αυτό της ΕΠΟ θεωρείται το προσεχές τρίμηνο, κατά συνέπεια θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/06/2022.

    Σημειώνεται, ότι βάσει της Ολιστικής Μελέτης, για τη στήριξη των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προβλέπεται η εκπόνηση «προγράμματος οικονομικής υποστήριξης με την παροχή χρηματοδότησης από την ΕΠΟ και την κυβέρνηση προς τις ΕΠΣ, υπό συγκεκριμένα κριτήρια και συνθήκες», ωστόσο προαπαιτούμενο αποτελεί επίσης «η θέσπιση κώδικα χρηστής διακυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση θα είναι αποτελεσματική και θα είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Η στιβαρή διακυβέρνηση […] θα διασφαλίσει ορθή δομή διαφάνεια και ακεραιότητα. Η χρηστή διακυβέρνηση για τις ΕΠΣ θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις αρχές διακυβέρνησης που συστήνονται από την UEFA και εφαρμόζονται από την ΕΠΟ».

    Σας ενθαρρύνουμε λοιπόν να προβείτε στη διαδικασία εναρμόνισης του καταστατικού σας εντός των παραπάνω ημερομηνιών, πρωτοβουλία που προφανώς θα οριοθετήσει καταλυτικά την έμπρακτη υλοποίηση των παραπάνω.

    Θεωρείστε αυτονόητο ότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με χαρά θα συνδράμει στη μεταρρυθμιστική αυτή διαδικασία του συνόλου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου, με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, την απαιτούμενη νομική υποστήριξη και την ενημέρωση σας σε θέματα διοίκησης διακυβέρνησης και προγραμματισμού. Συνεπώς, παρακαλούμε όπως γνωστοποιήσετε στην αρμόδια Γραμματεία για τις ΕΠΣ που λειτουργεί εντός της Ομοσπονδίας τα σχετικά αιτήματα σας.

    Σας ευχαριστούμε θερμά για τη μέχρι σήμερα συνεισφορά σας στον θεσμικό μετασχηματισμό του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και προσβλέπουμε την διαρκή και αγαστή συνεργασία μας».

    Comments are closed.