Bookmarks

  Όλοι γνωρίζουν το σκάκι ως ατομικό άθλημα. Τα τελευταία 36 χρόνια, το σκάκι καλλιεργείται συστηματικά στην πόλη μας και σε ατομικό επίπεδο οι διακρίσεις είναι πολλές με σημαντικότερες τα 10 παγκόσμια και πανευρωπαϊκά μετάλλια. Στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα 16 σκακιστές και σκακίστριες της Καβάλαςέχουν αναδειχθεί 42 φορές Πρωταθλητές και Πρωταθλήτριες Ελλάδας στις κατηγορίες ανδρών-γυναικών, εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων. Τρεις όμως ξεχώρισαν ιδιαίτερα, η Άννα Μαρία Μπότσαρη, ο Αντώνης Παυλίδης και κυρίως η 3 φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια Σταυρούλα Τσολακίδου.

   

  Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι το σκάκι είναι και ομαδικό άθλημα!  Στο οποίο ομαδικό σκάκι ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας έχει να επιδείξει πολλές μεγάλες επιτυχίες, όπως : Πρωταθλητής Ελλάδας 1999, 2005, 2008, 2009, 2017. Επίσης Κυπελλούχος Ελλάδας 1998, 1999, 2004, 2005, 2009, 2011, 2017 (πολυνίκης του θεσμού). Ακόμη Πρωταθλητής Ελλάδας Νέων 1998, 1999 και Πρωταθλητής Ελλάδας Παίδων 2008, 2009, 2012.

   

  Όμως πώς παίζεται το ομαδικό σκάκι; Πως γίνεται αυτό;  Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας οι συνθέσεις των ομάδων είναι δεκαμελείς. Στις 4 πρώτες «γενικές» σκακιέρες η επιλογή είναι ελεύθερη αλλά συνήθως αγωνίζονται άνδρες.

  Στην 5η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά σκακίστρια.

  Στην 6η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά σκακίστρια κάτω των 20 ετών.

  Στην 7η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά σκακίστρια κάτω των 16 ετών.

  Στην 8η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά σκακιστής ή σκακίστρια κάτω των 20 ετών.

  Στην 9η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά σκακιστής ή σκακίστρια κάτω των 16 ετών.

  Στην 10η σκακιέρα αγωνίζεται υποχρεωτικά σκακιστής ή σκακίστρια κάτω των 12 ετών.

  Οι αθλητές κάθονται αντιμέτωποι, ο καθένας στην κατηγορία του και ο αγώνας αρχίζει!

  Υπάρχει ένας αρχηγός ο οποίος παρακολουθεί από πίσω τις σκακιέρες της ομάδας του και είναι ο μόνος που μιλάει στους παίκτες για να τους πει να προτείνουν ή να δεχθούν ισοπαλία. Αρχηγός μπορεί να είναι και ένας από τους παίκτες. Στο τέλος κάθε παρτίδας το σκορ μπορεί να είναι 1-0 ή 0-1 ή και 0,5-0,5 σε περίπτωση ισοπαλίας. Από τα αποτελέσματα στις 10 σκακιέρες το συνολικό σκορ μπορεί να είναι από νίκη 10 – 0 ή ήττα 0 – 10, ή και ισοπαλία 5 – 5. Και φυσικά ισχύουν όλα τα ενδιάμεσα σκορ όπως π.χ. 8 – 2 ή 6,5 – 3,5 κλπ.  Με την διαμόρφωση του τελικού σκορ η νίκη δίνει 2 βαθμούς στην ομάδα, η ισοπαλία 1 βαθμό και η ήττα 0.Το σύστημα των αγώνων λέγεται ελβετικό και ο βασικός κανόνας του είναι να αγωνίζονται σε κάθε γύρο ομάδες με τους ίδιους βαθμούς. Μετά από 7 αγώνες η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδος. Σε περίπτωση ισοβαθμίας εφαρμόζονται τα κριτήρια άρσης της ισοβαθμίας που προβλέπονται από την προκήρυξη των αγώνων.

  Πρόσφατα στην Πάτρα διοργανώθηκε το 47ο Πανελλήνιο Ομαδικό Σκακιστικό Πρωτάθλημα

  Α’ Εθνικής Κατηγορίας με τη συμμετοχή 34 ομάδων.

  Η Καβάλα εμφανίσθηκε για πρώτη φορά με 3 ομάδες! γεγονός μοναδικό και ανεπανάληπτο αφού κανένας ελληνικός σύλλογος δεν το έχει καταφέρει ποτέ. Η πόλη μας είχε την δυνατότητα να παρουσιάσει 3 πλήρεις αξιόμαχες ομάδες:

  Τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, ο οποίος ισοβάθμησε στην πρώτη θέση και τελικά (για μία πολύ μικρή διαφορά) κατέκτησε την δεύτερη θέση.  Να σημειωθεί ότι ο Σ.Ο. Καβάλας τα τελευταία 18 χρόνια εκτός από τα 5 Πρωταθλήματα που έχει κατακτήσει, έχει καταφέρει και να βρίσκεται πάντοτε μέσα στην πρώτη τριάδα.

  Ο Όμιλος Φίλων Σκακιού Καβάλας, κατέλαβε την 17η θέση και κατάφερε να παραμείνει για μια ακόμα φορά στην Α’ Εθνική.

  Η τρίτη ομάδα του ομίλου μας το «Πνεύμαθλον» έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, αφού πρώτα πήρε την πρόκριση από την περιφέρεια Α.Μ.Θ. και τελικά κατέλαβε την 32ηθέση.

  Να σημειωθεί ότι και οι 3 ομάδες πλαισιώνονται στην πολύ μεγάλη πλειοψηφίατους από καβαλιώτες παίκτες. Συγκεκριμένα αγωνίσθηκαν:

   

  Σ.Ο. ΚΑΒΑΛΑΣ

  1 SaricIvan(Κροατία)
  2 Παυλίδης Αντώνιος
  3 Σανδαλάκης Άγγελος
  4 Κανακάρης Γεώργιος
  5 PaehtzElisabeth(Γερμανία)
  6 Τσολακίδου Σταυρούλα
  7 Τσιβελεκίδου Ευγενία
  Μιχαηλίδου Μαγδαληνή
  8 Ζησιάδης Δημήτριος
  9 Στεφάνου Δημήτριος
  10 Δριστέλλας Νεοκλής

   

  Ο.Φ.Σ. ΚΑΒΑΛΑΣ

  1 PlatVojtech(Τσεχία)
  2 Τσακίρης Χαράλαμπος
  3 Καζαντζίδης Ηλίας
  4 Χρυσομάλλης Θεόδωρος
  5 GueciTea(Ιταλία)
  6 Μόσχου Αλεξία
  7 Αποστολακάκη Ευαγγελία
  8 Αποστολακάκης Κωνσταντίνος
  9 Ηλιόπουλος Δημήτριος
  10 Χατζηγαβριήλ Γεώργιος

   

  ΠΝΕΥΜΑΘΛΟΝ

  1 Καζαντζίδης Παναγιώτης
  2 Αυτσόγλου Ιωάννης
  3 Τσιριγγάνος Αθανάσιος
  4 Αποστολακάκης Ιωάννης
  5 Κάζου Ελένη
  6 Τσίρλη Ευαγγελία
  7 Τζήμου Ουρανία
  8 Δημάκης Σταύρος
  9 Κυριακίδης Αναστάσιος
  10 Μπακιρτζής Κωνσταντίνος

   

   

  Οι μεγάλες διακρίσεις που έχει φέρει το σκάκι στην πόλη μας είναι αναρίθμητες και είναι καιρός πλέον και η Καβάλα να αποδώσει στο σκάκι αυτά που του οφείλει.

   

  Comments are closed.