Bookmarks

    Το φετινό πρωτάθλημα της Α2 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πλέον ιδιαίτερο των τελευταίων ετών. Από τη μία, ο Ιωνικός Νικαίας κατακτά το φετινό πρωτάθλημα της κατηγορίας και ετοιμάζεται για την επιστροφή στα σαλόνια της άλλοτε Α1 μετά από 32 χρόνια. Από την άλλη, η μάχη των playoffs που απομένουν δύο “στροφές” για το φινάλε και ακόμα όλα είναι ρευστά, με τον Ηρακλή να είναι η μοναδική ομάδα που έχει και τυπικά το εισιτήριο της post season. Ποιο είναι όμως το… ρεκόρ που ενισχύει την ιδιαιτερότητα του φετινού πρωταθλήματος;

     

    Με 28 αγωνιστικές να έχουν λάβει χώρα, 28 προπονητές έχουν περάσει συνολικά από τους πάγκους των 16 ομάδων της κατηγορίας και σε αυτό το νούμερο δεν υπολογίζονται οι υπηρεσίες του Άρη Παπαδάκη στον Ιωνικό και του Γιάννη Ντάγιου στον Ηρακλή που βρέθηκαν στους πάγκους των ομάδων τους για έναν αγώνα ο καθένας. Φαντάζει ένα νούμερο όχι απλά μεγάλο, αλλά τεράστιο, με βάση τις αρχές της λογικής του μπάσκετ στα προηγμένα πρωταθλήματα, εκεί που το πρώτο πράγμα που καθορίζει ο προπονητής με την εκάστοτε διοίκηση, είναι η φιλοσοφία που θα ακολουθήσει ο σύλλογος και αν αυτή η φιλοσοφία δεν έχει το απαιτούμενο αποτέλεσμα, τότε θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου, το φινάλε της σεζόν, για να κριθεί τόσο η ίδια η φιλοσοφία, όσο και ο προπονητής.

     

    Ρεκόρ αλλαγών ο Ερμής

    Η ομάδα με τις περισσότερες αλλαγές προπονητών και παράλληλα αυτή που έκανε την αρχή στις αλλαγές στους πάγκους ήταν ο Ερμής Αγιάς. Η ήττα της πρώτης αγωνιστικής από την Ευρώπη Πευκοχωρίου έφερε το τέλος της συνεργασίας με τον Στέφανο Πέρκο, ο οποίος έχτισε την ομάδα για τη φετινή σεζόν. Ο Γιώργος Σκαραφίγκας αφού έλυσε τη συνεργασία του με την Ακράτα, αποφάσισε να γίνει κάτοικος Αγιάς, για να ακολουθήσει ο Γιάννης Λίβανος και αισίως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο οποίος εκτός  συγκλονιστικού απροόπτου, θα κοουτσάρει την ομάδα στα playoffs της Α2.

     

    Ντόμινο… προπονητών

    Τρεις προπονητές πέρασαν από τον πάγκο του Κοροίβου, με τον Κώστα Σορώτο να κάνει την αρχή στην, ταλαιπωρημένη από τον υποβιβασμό στην Α2, ομάδα της Αμαλιάδας, ενώ τον διαδέχτηκε ο Μιχάλης Κουταλιανός. Τα αρνητικά αποτελέσματα όμως ανάγκασαν τη διοίκηση του συλλόγου να προχωρήσει και σε νέα αλλαγή προπονητή, με τον Σπύρο Σαμόλη να διαδέχεται τον έμπειρο τεχνικό.

    Ο Σπύρος Σαμόλης από την πλευρά του ξεκίνησε τη φετινή σεζόν στο Διαγόρα Δρυοπιδέων, συνεχίζοντας το έργο που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια με τις συνεχείς ανόδους, όμως ο νεαρός τεχνικός “πλήρωσε” τα αρνητικά αποτελέσματα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Τον μετέπειτα τεχνικό του Κοροίβου διαδέχτηκε ο Γιώργος Σκαραφίγκας, ο οποίος λίγα 24ωρα πριν την ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο πλευρών είχε παραιτηθεί από τον Ερμή Αγιάς.

     

    Οι αλλαγές που έκαναν “κρότο”

    Σαφώς οι δύο αλλαγές που έκαναν περισσότερο “κρότο” δεν ήταν άλλες από αυτές των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος. Ο Ηρακλής ήταν αυτός που ξεκίνησε πρώτος, με τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από το Διαγόρα Δρυοπιδέων και την 100αρα από το Μαρούσι εκτός έδρας να βαραίνουν το κλίμα για τον ΛευτέρηΧατζηκυριακίδη και παρά την καθυστέρηση στην απόφαση, ο Κώστας Μέξας ήταν αυτός που πήρε το χρίσμα για να επαναφέρει τους Θεσσαλονικείς στη Basket League.

     

    Από την άλλη, ο Μάριος Γούναρης, ο οποίος οδήγησε τον Ιωνικό Νικαίας στην επιστροφή στην Α2 μετά από μία εντυπωσιακή σεζόν στη Β’ Εθνική, πλήρωσε και αυτός τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Ιπποκράτηκαι την ήττα από τον Ερμή Αγιάς. Ο Νίκος Βετούλας, ο οποίος είχε παραιτηθεί από τον Κολοσσό, αποφάσισε να επιστρέψει στην Α2 με σκοπό να πετύχει την ιστορική άνοδο των Νικαιωτών και να είναι ο άνθρωπος της επόμενης ημέρας αγωνιστικά.

     

    Οι τελευταίοι των Μοϊκανών

    Μόλις πέντε ομάδα προτίμησαν να μην προχωρήσουν σε αλλαγή προπονητή, αν και σε τρεις από αυτές υπήρξαν πιέσεις μεσούσης της σεζόν και όλα δείχνουν πως δεν θα υπάρξει αλλαγή. Καρδίτσα, Καστοριά, Αμύντας, Ψυχικό και Καβάλα προτίμησαν να στηριχθούν στις αρχικές επιλογές τους και φαίνεται πως δικαιώνονται, με τις δύο πρώτες ομάδες να διεκδικούν μέχρι τέλους την είσοδο στα playoffs, χάρη και στην εμπειρία των Τζήμα και Καραγιάννη αντίστοιχα και τον Αμύντα να συνεχίζει το διαχρονικό του έργο στηρίζοντας μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία αποδίδει καρπούς. Το Ψυχικό μπορεί να φλερτάρει με την είσοδο στα playouts, όμως μέχρι να έρθουν οι τρεις τραυματισμοί (Παναγιωταράς, Ιορδάνου, Αρσενόπουλος), η ομάδα απέδιδε καλό μπάσκετ, κάτι που επωμίζεται ο Γιώργος Ρεμεντέλας, ενώ η Καβάλα μπορεί ακόμα να βρίσκεται μαθηματικά κοντά στον άμεσο υποβιβασμό, στηρίχθηκε όμως στον Ανδρέα Καραπιπερίδη. Όσο για το Μαρούσι, μπορεί η διοίκηση αρχικά να προχώρησε στην απομάκρυνση του Κώστα Κεραμιδά, όμως μετά την αντίδραση του κόσμου, αποφασίστηκε η παραμονή του μέχρι το φινάλε.

     

    Αναλυτικά οι προπονητές που έχουν περάσει από τις ομάδες της Α2:

    Ομάδα Προπονητές
    1. Ιωνικός Γούναρης, Παπαδάκης, Βετούλας
    2. Ηρακλής Χατζηκυριακίδης, Νταγιός, Μέξας
    3. Ερμής Αγιάς Πέρκος, Σκαραφίγκας, Λίβανος, Παπαδόπουλος
    4. Χαρίλαος Τρικούπης Δημητριάδης, Καλαμπάκος
    5. Καρδίτσα Τζήμας
    6. Διαγόρας Δρυοπιδέων Σαμόλης, Σκαραφίγκας
    7. Καστοριάς Καραγιάννης
    8. Ιπποκράτης Συμεωνίδης, Παπαδόπουλος
    9. Αμύντας Ζαβός
    10. Ψυχικό Ρεμεντέλας
    11. Απόλλων Πάτρας Βουρνάς, Δελέγκος
    12. Κόροιβος Σορώτος, Κουταλιανός, Σαμόλης
    13. Ευρώπη Πευκοχωρίου Μελετιάδης, Νικολαΐδης
    14. Μαρούσι Κεραμιδάς,
    15. Καβάλα Καραπιπερίδης
    16. Εθνικός Παλαιοχωρίτης, Μανδραγός

     

    Comments are closed.