Bookmarks

    Η αναδιάρθρωση στο ελληνικό μπάσκετ είναι προ των πυλών και μέσα από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καταγράφονται όλες τις αλλαγές που αναμένεται να λάβουν χώρα στα εθνικά πρωταθλήματα του μπάσκετ.

     

    Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η 15η Μαΐου του 2019. Στο συμβούλιο του ΕΣΑΚΕ οι ιδιοκτήτες των συλλόγων συμφώνησαν να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ελληνικού μπάσκετ και να αυξηθούν οι ομάδες της Basket League από 14 σε 16. Και εδώ μπαίνει η πρώτη υποσημείωση. Γίνεται επί της ουσίας αναδιάρθρωση για ένα χρόνο, μιας και την ίδια σεζόν θα υποβιβαστούν 4 ομάδες για να ανέβουν 2, οπότε θα μπούμε ξανά σε πρωτάθλημα με 14 συλλόγους.

     

    Αλλαγές επί αλλαγών

    Αυτό είναι το ευκόλως εννοούμενο και η πρώτη εικόνα που απορρέει από την απόφαση. Τι συμβαίνει όμως πιο κάτω; Γιατί η αλήθεια είναι ότι το μπάσκετ δεν είναι μόνο η άλλοτε Α1, είναι και η Α2 και η Β’ Εθνική και η Γ’ Εθνική και τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, ότι αν απομονώσει κανείς τους δύο «αιώνιους», το ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο στις υπόλοιπες κατηγορίες έναντι της Basket League. Εφόσον αυξηθούν οι ομάδες της Basket League, θα αυξηθούν και οι ομάδες στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, δηλαδή στην Α2 και στη Β’ Εθνική οι ομάδες θα είναι 18, άρα θα ανέβουν 6 ομάδες από τη Β’ Εθνική και τη Γ’ Εθνική αντίστοιχα, ενώ στο τελευταίο των εθνικών πρωταθλημάτων, από 14 θα έχουμε 16 ομάδες.

    Το πρώτο θέμα λοιπόν που προκύπτει σε αυτή την περίπτωση είναι το «αίσθημα αδικίας» που θα διέπει τις ομάδες που υποβιβάζονται από την Α2 και τη Β’ Εθνική στις αμέσως επόμενες κατηγορίες. Ήδη οι ομάδες που αγωνίζονται στα playouts της Α2 βρίσκονται με το… ακουστικό στο χέρι και περιμένουν τις εξελίξεις και πιστεύουν σε παραμονή στην κατηγορία από το… παράθυρο, έχοντας ως επιχείρημα πως και στην Basket League υποβιβάστηκε ο Κολοσσός και το Λάυριο, αλλά θα αγωνιστούν του χρόνου, γιατί να μην παραμείνουμε και εμείς; Και εδώ θα αντιδράσουν με τη σειρά τους ο Τρίτωνας και η Ελευθερούπολη ή το Αγρίνιο, ανάλογα ποιος θα τερματίσει 3ος στο Βορρά της Β’ Εθνικής, λέγοντας πως τους αξίζει η άνοδος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται  λόγος για μία επιστολή που στάλθηκε από τις ομάδες που αγωνίζονται στα playouts της Α2 ώστε να μην διεξαχθεί η διαδικασία, ελέω της επικείμενης αναδιάρθρωσης.

     

    Λεφτά υπάρχουν;

    Πολύ σημαντικό μέρος της συζήτησης αναφορικά με την αναδιάρθρωση του ελληνικού μπάσκετ καταλαμβάνει το οικονομικό σκέλος. Η συμφωνία του κεντρικού χορηγού με τον ΕΣΑΚΕ που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι ήταν για δύο χρόνια, άρα λοιπόν, η νέα σεζόν θα βρει τις ομάδες με αρχικώς μειωμένα έσοδα, μιας και το ποσό που θα δώσει ο χορηγός δεν θα μοιραστεί στα 14, αλλά στα 16. Αυτό μάλιστα έρχεται σαν επιχείρημα στους ήδη προβληματικούς ισολογισμούς των ομάδων της Basket League που φέτος έχουν  Οικονομικό πρόβλημα όμως θα υπάρχει και στις μικρότερες κατηγορίες που δεν υπάρχει κεντρικός χορηγός. Ο λόγος; Με την αύξηση των ομάδων σε 18, προσθέτονται 4 ακόμα αγωνιστικές. Με δεδομένο λοιπόν ότι φέτος το πρωτάθλημα στη Β’ Εθνική που έχει 16 ομάδες τελειώνει τέλη Μαΐου, τη σεζόν θα  τελειώσει τέλη Ιουνίου, άρα ένας μήνας παραπάνω πληρωμές. Πόσες ομάδες στις μικρότερες κατηγορίες έχουν αυτές τις δυνατότητες; Η απάντηση βρίσκεται με το ζόρι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

     

    Εμπόδιο ο χρόνος

    Η «επιμήκυνση» των αγωνιστικών υποχρεώσεων όμως αφορά και τη Basket League. Εδώ όμως υπάρχουν και τέσσερα συν ένα ξεκάθαρα δεδομένα, τα οποία έρχονται εκτός συνόρων.

    Δεδομένο νο1: Φέτος είναι χρονιά Μουντομπάσκετ, με την κορυφαία διεθνή διοργάνωση να λαμβάνει χώρα μεταξύ 31 Αυγούστου και 15 Σεπτεμβρίου.

    Δεδομένο νο2: Η αύξηση των ομάδων στην Ευρωλίγκα από 16 σε 18 οδηγεί σε έναρξη των υποχρεώσεων των ομάδων 15 μέρες (3-4 Οκτωβρίου) μετά την ολοκλήρωση του Μουντομπάσκετ και με περισσότερες διπλές αγωνιστικές ενώ το φινάλε της κανονικής περιόδου έχει οριστεί για τις 9-10 Απριλίου.

    Δεδομένο νο3: Ο θεσμός του Κυπέλλου Ανδρών στη χώρα μας ξεκινά στα μέση του Σεπτέμβρη, οπότε δεν υπάρχει κενό για να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων.

    Δεδομένο νο4: Το τέλος των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων βρίσκει τους παίκτες στις εθνικές τους ομάδες για το προολυμπιακό τουρνουά.

    Δεδομένο νο5: Δεν έχει γίνει σαφές ακόμα, υπάρχει όμως σοβαρότατο ενδεχόμενο για προκριματική φάση στο Ευρωμπάσκετ, όπως τα παράθυρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί, αφενός να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Basket League νωρίτερα από τις 28-29 Σεπτεμβρίου, αφετέρου να γίνουν αγωνιστικές στο μέσο των εβδομάδων και κυρίως είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει το πρωτάθλημα, τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα playoffs και με δεδομένο άλλωστε ότι υπάρχουν το επόμενο καλοκαίρι οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

     

    Θολό τοπίο

    Στη συμφωνία που υπεγράφη το απόγευμα της Τετάρτης από τα μέλη του ΕΣΑΚΕ υπάρχει και ο όρος για κεντρική διαχείριση στα τηλεοπτικά που αποτελεί ενδεχομένως και το πλέον μεγάλο πρόβλημα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στην έναρξη της φετινής σεζόν υπεγράφη ανάμεσα στις 11 ΚΑΕ και την ΕΡΤ διετής (!) συμφωνία για το τηλεοπτικό προϊόν, την ώρα που Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν συμφωνία με την Cosmote TVμέχρι το 2021, ενώ ο Παναθηναϊκός έχει συμβόλαιο μέχρι το φετινό καλοκαίρι με ρήτρα από την πλευρά της συνδρομητικής για μία ακόμα σεζόν. Ποια ή ποιες είναι οι ομάδες εκείνες που θα «σπάσουν» τη ρήτρα που έχουν υπογράψει για να προχωρήσουν σε καθεστώς κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης; Με δεδομένο άλλωστε ότι τα οικονομικά των περισσότερων ομάδων είτε δεν είναι σε καλή κατάσταση είτε είναι «νοικοκυρεμένα», αλλά σε επίπεδο low budget.

    Με βάση τα ανώτερα επιχειρήματα, πόσο εφικτή λοιπόν είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού μπάσκετ και ποιος θα ωφεληθεί πραγματικά από αυτή την κίνηση;

     

    81 Responses to “Η αναδιάρθρωση στο ελληνικό μπάσκετ είναι προ των πυλών και αναμένεται με ενδιαφέρον”