Bookmarks

    Υποχρεωτική καθίσταται η συμμετοχή των κυπελλούχων των τοπικών ποδοσφαιρικών Ενώσεων όπως είναι ο Α.Ο.Κ. στην Ε.Π.Σ. Καβάλας, στον νέο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος, σύμφωνα με τον νέο ΚΑΠ που εγκρίθηκε από την τελευταία Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ.

     

    Μάλιστα η δήλωση καθίσταται υποχρεωτική για όλες τις ομάδες της Super και Football League καθώς και για τις 53 κυπελλούχες των κατά τόπους Ενώσεων Ποδοσφαιρικώ  Σωματείων.

    Ο ΚΑΠ θεσπίζει και αυστηρές κυρώσεις για όσες ομάδες δεν δηλωθούν, όπως πρόστιμο από 10 ως 15 χιλιάδες για τις ΠΑΕ και απώλεια του πρώτου ματς του πρωταθλήματος με σκορ 3-0 ανευ αγώνος.

    Παρόλα αυτά, ειδικά για φέτος, διευκρινίζεται ότι «η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής από ερασιτεχνική  ομάδα κυπελλούχο ΕΠΣ για το κύπελλο της αγωνιστικής περιόδου 2018-2019 δεν συνεπάγεται κυρώσεις».

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Α.Ο.Κ. ως κυπελλούχος  έχουν της Έ.Π.Σ. Καβάλας τελικά έχουν δικαίωμα και όχι υποχρέωση συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι συμμετοχή στο νέο αναβαθμισμένο Κύπελλο Ελλάδος σημαίνει κύρος αλλά και καταβολή σχετικού παραβόλου στην ΕΠΟ αλλά και αυξημένα έξοδα για μετακινήσεις ή για την διοργάνωση αγώνα, αναλόγως με το αν θα κληρωθεί εκτός ή εντός έδρας.

     

    Το άρθρο 39 του νέου ΚΑΠ

    Αναλυτικά το άρθρο 39 του νέου ΚΑΠ αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

    -«1. Οι ομάδες έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν στην Ε.Π.Ο. -μέσα στην ταχθείσα από την προκήρυξη προθεσμία- δήλωση συμμετοχής σε ειδικό έντυπο που χορηγείται από αυτήν. Η δήλωση πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό παράβολο που καθορίζεται με απόφαση της Ε.Ε. της Ε.Π.Ο.
    2. Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής ή η υποβολή δήλωσης με όρους, συνεπάγεται τον αποκλεισμό της ομάδας από το Κύπελλο Ελλάδος, την επιβολή χρηματικής ποινής δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000) για την Α΄80 Εθνική Κατηγορία, δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000) για την Β΄ Εθνική Κατηγορία, καθώς επίσης και την απώλεια (με τέρματα 0-3 υπέρ της αντιπάλου ομάδας) του πρώτου επίσημου αγώνα του πρωταθλήματος που δικαιούται να μετέχει η
    υπαίτια ομάδα. Η μη υποβολή δήλωσης συμμετοχής από ερασιτεχνική  ομάδα κυπελλούχο ΕΠΣ για το κύπελλο της αγωνιστικής περιόδου 2018- 2019 δεν συνεπάγεται κυρώσεις.
    3. α) Δήλωση συμμετοχής που υποβάλλεται εκπρόθεσμα μπορεί να γίνει δεκτή-και
    θεωρείται ότι υποβλήθηκε εμπρόθεσμα- εφ’ όσον, μέχρι την υποβολή της, δεν διεξήχθη η κλήρωση των αγώνων από την Ε.Π.Ο.
    β) Ως εκπρόθεσμη θεωρείται και η δήλωση συμμετοχής που δεν συνοδεύεται από το σχετικό παράβολο.
    4. Δεν γίνονται δεκτές για συμμετοχή στο Κύπελλο ομάδες (Π.Α.Ε. ή σωματεία) που δεν έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την Ε.Π.Ο. και τη διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος, μέχρι την ημέρα της πρώτης κλήρωσης.
    Στις περιπτώσεις 3 β και 4 εφαρμόζεται η διάταξη της παραγράφων 2 του παρόντος άρθρου.
    5. Αν μία ομάδα αποβληθεί από το πρωτάθλημα για οποιονδήποτε λόγο που  προβλέπεται στους Κανονισμούς της ΕΠΟ, αποβάλλεται αυτόματα και από  το Κύπελλο Ελλάδος, με απόφαση της Επιτροπής διοργανώσεως του  Κυπέλλου.

    Νωρίτερα, το άρθρο 38 καθιστούσε πάντως υποχρεωτική τη συμμετοχή:

    Το Κύπελλο Ελλάδος διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), διεξάγεται σύμφωνα με την οικεία προκήρυξη που συντάσσεται από την Ε,.Π.Ο. και λαμβάνουν μέρος σε αυτό, υποχρεωτικά, οι ομάδες που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα Α΄ και Β΄ Εθνικών κατηγοριών και οι  κυπελλούχες ομάδες των Ε.Π.Σ. Στην προκήρυξη θα αναφέρεται το γήπεδο που θα διεξαχθεί ο τελικός αγώνας και στην περίπτωση που θα οριστούν δύο γήπεδα για την ύπαρξη εναλλακτικής επιλογής, τότε θα προβλέπει πότε θα επιλεγεί το ένα εξ αυτών και πότε το άλλο».

    Comments are closed.