Bookmarks

    Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας, άκρως ευαισθητοποιημένη σε κοινωνικά θέματα, όπως η ενδοσχολική βία, τιμά την Ημέρα Καταπολέμησης τέτοιων φαινομένων στις 6 Μαρτίου, που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ραγδαία.

     

    Βέβαια το φαινόμενο του bullying δεν παρατηρείται μόνο στα σχολεία. Στο στρατό γίνεται bullying από τους «παλιούς» στους «νέους», ο κακός γείτονας κάνει bullying στο σπίτι μας, ένας προπονητής μπορεί να κάνει bullying στον αθλητή του, τα παιδιά στις γειτονιές ασκούν bullying σε συνομηλίκους τους όταν παίζουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ κλπ.

    Η βία και ο εκφοβισμός έχει πολλές σοβαρές επιπτώσεις, τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική υγεία, αλλά και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη ενός παιδιού. Για το λόγο αυτό, η πρόληψη και η κατάλληλη αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας στο σχολείο, στο γήπεδο, στη γειτονιά είναι άκρως σημαντική.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά έχουν το απόλυτο δικαίωμα να βρίσκονται σε ένα σχολικό ή γηπεδικό περιβάλλον, το οποίο να τους παρέχει ασφάλεια και προστασία.

    Οι γονείς φέρουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους και γι’ αυτό αν αντιληφθούν ότι το παιδί τους είναι θύμα εκφοβισμού ή βίας από συμμαθητές ή συμπαίκτες του, πρέπει να αποφύγουν παρορμητικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμα την κατάσταση.

     

    Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι:

    ·       Να συζητήσετε με το παιδί σας

    ·       Να το διαβεβαιώσετε ότι δεν ευθύνεται αυτό για ό,τι έχει συμβεί

    ·       Να του υπενθυμίσετε ότι το νοιάζεστε και ότι είστε αυτοί που το προστατεύετε

    ·       Να του τονίσετε ότι μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση μαζί του

    ·       Να του πείτε ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν εάν μιλήσει ανοιχτά για ότι το ανησυχεί

    ·       Να του εξηγήσετε ότι το να μιλήσει στο δάσκαλο του, στον προπονητή του, στη διοίκηση του σωματείου του για τέτοιου είδους περιστατικά δεν είναι «κάρφωμα», αλλά η λύση στο πρόβλημα

    ·       Να προτείνετε στο παιδί πρακτικούς λόγους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.

    \

     

    Comments are closed.