Bookmarks

  Η 16χρονη μαθήτρια της β’ τάξης λυκείου επέστρεψε μαζί με όλη την εθνική ομάδα και ξεκινάει τα μαθήματά της, αφού οι σχολικές υποχρεώσεις θα είναι το επόμενο διάστημα σε πρώτη προτεραιότητα.

  Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας, η 16χρονη σκακίστρια Σταυρούλα Τσολακίδου, κατέκτησε την πρώτη θέση, με εννέα βαθμούς σε 11 αγώνες και αναδείχθηκε πανηγυρικά παγκόσμια πρωταθλήτρια νέων.

  Δεδομένου ότι από πέρσι κατείχε τον παγκόσμιο τίτλο στις 16χρονες, φέτος αγωνίσθηκε στην ανώτερη από την ηλικία της κατηγορία νεανίδων (μέχρι 18 ετών), όπου συμμετείχαν 52 σκακίστριες από 37 χώρες.

  Έτσι, μετά το 2013 και το 2015, στέφεται και το 2016, για τρίτη φορά, παγκόσμια πρωταθλήτρια, πετυχαίνοντας ακόμη μία πολύ σπουδαία διάκριση για την Ελλάδα και το ελληνικό σκάκι.

  Ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, στον οποίο αγωνίζεται η Σταυρούλα Τσολακίδου, δεν κρύβει τη χαρά και την ικανοποίηση γι’ αυτήν τη μεγάλη διάκριση, σημειώνοντας: «Είναι μοναδική στα χρονικά η επιτυχία που σημείωσε. Ποτέ, καμία άλλη αθλήτρια, πανελλαδικά η πανευρωπαϊκά, σε τόσο νεαρή ηλικία, δεν κατέκτησε τρία συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα».

  «Η συνέπεια, οι πολύωρες προπονήσεις της, το αγωνιστικό πνεύμα που τη διακρίνει, η προσπάθεια και η επίμονή της, την οδήγησαν σε αυτήν τη μεγαλειώδη νίκη», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης και προσθέτει: «Με την τελευταία νίκη απέδειξε σε όλους ότι δεν τα βάζει κάτω, συνεχίζει την προσπάθεια μέχρι τέλους.

  Έχει τσαγανό και θέληση αυτό το κορίτσι. Έχει μία ακούραστη μαχητικότητα που παρά τις δυσκολίες πάντα καταλήγει σ’ ένα εντυπωσιακό φινάλε».

  Η 16χρονη μαθήτρια της β’ τάξης λυκείου επέστρεψε μαζί με όλη την εθνική ομάδα και ξεκινάει τα μαθήματά της, αφού οι σχολικές υποχρεώσεις θα είναι το επόμενο διάστημα σε πρώτη προτεραιότητα.

  Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σταύρος Κοντονής δήλωσε: «Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορήθηκα το νέο θρίαμβο της Σταυρούλας Τσολακίδου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο σκάκι. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια μας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διακρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πνευματικό σπορ, συνδυάζοντας μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και τις μαθητικές της υποχρεώσεις. Επιτεύγματα σαν αυτά της Σταυρούλας μας κάνουν να είμαστε ακόμα πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας μας».

  Η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, σχολιάζοντας τη μεγάλη νίκη της Σταυρούλας Τσολακίδου ανέφερε: «Για ακόμη μία φορά μάς έκανε υπερήφανους ως Καβαλιώτες και ως Έλληνες. Εκ μέρους ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας τη συγχαίρω θερμά για την κατάκτηση ενός ακόμα παγκόσμιου τίτλου και την ευχαριστώ από βάθους καρδιάς που σε καιρούς δύσκολους συνεχίζει ν’ αγωνίζεται σκληρά και να μας δίνει ελπίδες πως οι νέοι άνθρωποι έχουν τις δυνατότητες να πετυχαίνουν σημαντικές διακρίσεις, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Με πάθος γι’ αυτό που κάνει, με συνέπεια και έμπνευση, η Σταυρούλα κατάφερε να κερδίσει ένα ακόμα σημαντικό τίτλο και να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Ταυτόχρονα μας έκανε υπερήφανους για τους αθλητές μας. Διαβεβαιώνουμε, τόσο την ίδια, όσο και όλα τα μέλη της μεγάλης και δραστήριας σκακιστικής οικογένειας του δήμου Καβάλας ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους και να τους στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

  Για την ιστορία, τα αποτελέσματα της Σταυρούλας Τσολακίδου ήταν τα εξής:

  Σοφία Κρασνοκούτσκαγια (Ουκρανία)-Σταυρούλα Τσολακίδου 0-1

  Σταυρούλα Τσολακίδου-Ιρίνα Ντρογκοβόζ (Ρωσία) 1-0

  Βερόνικα Γκαζίκοβα (Σλοβακία)-Σταυρούλα Τσολακίδου 0-1

  Σταυρούλα Τσολακίδου-Αλεξάντρα Ομπολέντσεβα (Ρωσία) 1/2-1/2

  Μαριόλα Βόσνιακ (Πολωνία)-Σταυρούλα Τσολακίδου 0-1

  Σταυρούλα Τσολακίδου-Σιρανούς Γκουκασιάν (Αρμενία) 0-1

  Αλέσσια Σαντεράμο (Ιταλία)-Σταυρούλα Τσολακίδου 0-1

  Σταυρούλα Τσολακίδου-Μιχάλ Λαχάβ (Ισραήλ) 1/2-1/2

  Νίνο Χομερίκι (Γεωργία)-Σταυρούλα Τσολακίδου 0-1

  Σταυρούλα Τσολακίδου-Μ. Μαχαλάκσμι (Ινδία) 1-0

  Ουουρτσάιχ Ουουριντούγια (Μογγολία)-Σταυρούλα Τσολακίδου 0-1

  Η τελική κατάταξη (στις 3 πρώτες θέσεις συμμετείχαν 52 σκακίστριες):

   

  Β.

  TB1

  TB2

  TB3

  1

  Σταυρούλα Τσολακίδου (Ελλάδα, 2355)

  9,0

  0,0

  70,5

  76,0

  2

  Αλεξάντρα Ομπολέντσεβα (Ρωσία, 2331)

  8,0

  0,0

  71,5

  77,0

  3

  Μιχάλ Λαχάβ (Ισραήλ, 2054)

  8,0

  0,0

  69,0

  72,0

  Comments are closed.