Bookmarks

     

    Ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές του Ελληνικού ποδοσφαίρου και μέλος της «χρυσής ομάδας» του ΠΑΟΚ το ’70, ο Δημήτρης Παρίδης αλλά κα του Α.Ο. Καβάλα, έφυγε το απόγευμα του Σαββάτου (21/8) από τη ζωή και δεν είναι πια κοντά μας. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ που διέπρεψε με τον «Δικέφαλο του Βορρά» τη δεκαετία του ’70 και έμεινε γνωστός ως «Μητσάρας» πάλεψε σκληρά με τον καρκίνο αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τον ΠΑΟΚ και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

     

    Ο Δημήτρης Παρίδης ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας του ΠΑΟΚ που το 1976 κατέκτησε το πρώτο Πρωτάθλημα Ελλάδας για τον «Δικέφαλο του Βορρά». Ο «θρυλικός» επιθετικός του ΠΑΟΚ ξεχώριζε για τη ντρίπλα και ταχύτητά του, πετυχαίνοντας 49 γκολ σε 183 εμφανίσεις. Επίσης ήταν διεθνής με την Ελλάδα, φορώντας το εθνόσημο 6 φορές από το 1972 έως το 1975.

     

    Αυτός ήταν ο Δημήτρης Παρίδης

     

    Ο Δημήτρης Παρίδης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 στον Άγιο Ανδρέα Καβάλας. Οι γονείς του ήταν ποντιακής καταγωγής -από τη Νικόπολη του Πόντου- και ονομάζονταν Γιώργος και Δέσποινα και τα τρία αδέρφια του: Μιχάλης, Θόδωρος και Μαρία. Ο πατέρας του ήταν οδηγός του ΚΤΕΛ, ζωέμπορος και αγρότης. Από 12 χρονών ο Δημήτρης Παρίδης γράφτηκε στην ομάδα της ΑΕ Καβάλας, με αντάλλαγμα 10 δραχμές για τα εισιτήρια του λεωφορείου. Αν και η πολύτεκνη οικογένειά του τον χρειαζόταν στο μάζεμα των καπνών, οι υπεύθυνοι της ομάδας έπεισαν τον πατέρα του να τον αφήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις υποσχόμενοι ότι θα τον ταΐζουν και θα του δίνουν χαρτζιλίκι! Αυτά το 1959.

    Το 1961, σε ηλικία 16 ετών, υπέγραψε δελτίο με εισήγηση του προπονητή Δημήτρη Τσάκαλου. Τη σεζόν αυτή έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα εναντίον της Ασπίδας Ξάνθης, πριν πατήσει τα 15. Τον χαρακτήριζε η ταχύτητα και η κοφτή ντρίμπλα.

    Το 1965 και μετά την συγχώνευση που πραγαμτοποιήθηκε, δημιουργήθηκε ο Α.Ο. Καβάλα. Ο Δημήτρης Παρίδης γίνεται βασικός στην ενιαία καβαλιώτικη ομάδα, που έπαιζε στη Β΄ Εθνική. Με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη φτάνει να διεκδικήσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική σε αγώνες μπαράζ με τον Πανελευσινιακό και τη Νίκη Βόλου. Ο Δημήτρης Παρίδης αποδίδει καλά και αρχίζουν να ενδαφέρονται γι’ αυτόν μεγαλύτερες ομάδες με πρώτο τον Άρη Θεσσαλονίκης.

    Αν και ο Άρης ενδιαφέρθηκε πρώτος και είχε σχεδόν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Παρίδη, τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Παντελάκης, σε ραντεβού με τη διοίκηση της Καβάλας προτείνει 150.000 δραχμές και τρεις παίκτες( Γιώργο Κοντογιώργο, Γρηγόρη Μαχαιρίδη καί Ονούφριο Χαραλαμπίδη) για να πάρει τον παίκτη στον ΠΑΟΚ. Ο Δημήτρης Παρίδης παίρνει τις 100.000 και υπογράφει στον ΠΑΟΚ.

    Τη φανέλα του ΠΑΟΚ τη φορούσε μέχρι το 1977, αγωνιζόμενος σε 183 ματς πρωταθλήματος (έζησε τη χ;αρά της κατάκτησης του πρώτου τίτλου πρωταθλήματος το 1976 ), στα οποία σημείωσε 49 γκολ. Έπαιξε επίσης σε 31 αγώνες κυπέλλου (19 γκολ) και γεύτηκε τη χαρά δύο κατακτήσεων το 1972 και 1974, καθώς και σε 4 παιχνίδια του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, 8 του Κυπελλούχων (3 γκολ) και ένα παιχνίδι στο Πρωταθλητριών (στη νίκη με 2-0 του ΠΑΟΚ στη Λευκωσία επί της Ομόνοιας).

    Την περίοδο 1972 ως 1975 καλείται τακτικά στην Εθνική ομάδα. Συνολικά αγωνίστηκε σε έξι ματς.

    Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί την Κυριακή (23/8) στις 12 το μεσημέρι στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Άγιο Ανδρέα.

     

    Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

     

     

    Comments are closed.