Bookmarks

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο ιστιοπλοϊκός αγώνας «Φανάρι 2015» του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στην ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Καβάλας και του Θρακικού Πελάγους. 

     

    Πρόκειται για τους αγώνες που διοργανώνει το τμήμα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης του Ν. Ο. Καβάλας και υλοποιούνται στο πλαίσιο του πρωταθλήματος Βορείου Αιγαίου που θεσμοθέτησε η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία..

    Δυο ιστιοδρομίες

    Το πρόγραμμα των αγώνων περιλάμβανε δυο ιστιοδρομίες. Η εκκίνηση της πρώτης ιστιοδρομίας έγινε από το λιμάνι της Κεραμωτής προς το λιμάνι στο Φανάρι της Ροδόπης, 23 ναυτικών μιλίων. Η διαρκώς μειούμενη ένταση του αέρα σε συνδυασμό με τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα αποτέλεσαν ιδιαίτερη πρόκληση για τα σκάφη προσφέροντας συνεχείς εναλλαγές θέσεων. Tην πρώτη κούρσα κέρδισε το σκάφος του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας S/Y Αστραπή τερματίζοντας σε 5 ώρες 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα κατακτώντας έτσι και το ειδικό κύπελλο που θεσμοθέτησε η πάντα φιλόξενη τοπική κοινότητα Φαναρίου για αυτό τον σκοπό. Το εν λόγω σκάφος ανήκει στην σχολή αγωνιστικής ιστιοπλοΐας του παραρτήματος Κεραμωτής-Φαναρίου του ΝΟΚ με εκπαιδευτή και κυβερνήτη τον Χριστόφορο Γκριτζελάκη. Την δεύτερη θέση έλαβε το σκάφος S/Y Καλλιστώ του Δημήτρη Πίτατζη με χρόνο τερματισμού 6 ώρες 41 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα. Ενώ το σκάφος S/Y Δήμητρα του Θόδωρου Γιαννακούδη ακολούθησε στην τρίτη θέση με χρόνο 7 ώρες 01 λεπτό και 28 δευτερόλεπτα.
    Την Κυριακή ακολούθησε η δεύτερη ιστιοδρομία του αγώνα τεχνικής φύσης ή όρτσα-πρίμα όπως λέγεται στη γλώσσα των ιστιοπλόων μήκους 8 ναυτικών μιλίων. Οι συνθήκες που επικράτησαν ήταν ιδανικές. Άνεμος που έφτασε μέχρι και 17 κόμβους και ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με το πάντα όμορφο Φανάρι αποτέλεσαν το ιδανικό σκηνικό για τη διεξαγωγή του αγώνα. Αυτό που χαρακτήρισε την δεύτερη κούρσα ήταν η μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου κάτι που επέτρεψε στο κάθε σκάφος να τη διαχειριστεί διαφορετικά. και να αυξήσει το θέαμα και τον συναγωνισμό. Στην δεύτερη ιστιοδρομία την πρώτη θέση κατέλαβε το σκάφος S/Y Αστραπή του Χριστόφορου Γκριτζελάκη με χρόνο 0 ώρες 39 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα ακολουθούμενο από το σκάφος S/Y Χίμαιρα του Γιάννη Καραβά με χρόνο 0:41:10 και το σκάφος S/Y Καλλιστώ του Δημήτρη Πίτατζη με χρόνο 0:43:03. Οι μικρές διαφορές δηλώνουν και το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού μεταξύ των σκαφών. Τα σκάφη και τα πληρώματα έδωσαν ραντεβού στο Λιμένα της Θάσου όπου θα διεξαχθεί ο επόμενος αγώνας το ερχόμενο σαββατοκύριακο ο οποίος και θα κρίνει την έκβαση του Κυπέλλου.

    Comments are closed.