Bookmarks

    Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προκηρυχθεί στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ο πρώτος επίσημος αγώνας Ιστιοπλοΐας του Ο.Θ.Α.Κ. Από την Πέμπτη 1/5 άρχισαν να έρχονται πληρώματα από την κοντινή Βουλγαρία, τις γειτονικές πόλεις Δράμα και Ξάνθη αλλά και την όμορφη Λήμνο, δίνοντας μία πολύ ευχάριστη, τουριστική εικόνα στο λιμάνι της Καβάλας.

     

    Την Παρασκευή 2/5 στήθηκε στίβος προπόνησης στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καλαμίτσας και 6 πληρώματα μαζί με τη σχολή Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας του ΟΘΑΚ βγήκαν για κοινή προπόνηση. Το ίδιο βράδυ στην υπέροχη ταράτσα του ομίλου στο λιμάνι μαζεύτηκαν οι κυβερνήτες και οι εκπρόσωποι από καθένα σκάφος για τις οδηγίες πλου και τις δηλώσεις συμμετοχής. Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Μιχαηλίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα και εκπαιδευτής της σχολής του ομίλου πλοίαρχος, Μιχάλης Παυλίδης, έκανε την παρουσίαση του αγώνα μαζί με το μέλος της Ε.Α. Γιώργο Καλόπουλο. Ο αριθμός συμμετοχών έφθασε τα 11 σκάφη και τους 78 αγωνιζόμενους, κάτι μοναδικό στην περιοχή μας και ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το μέλλον της διοργάνωσης. Στη συνέχεια, όσοι από τους αγωνιζόμενους μπορούσαν, παρευρέθηκαν στη θεατρική παράσταση που ήταν αφιερωμένη στον ποιητή της θάλασσας, Ν Καββαδία, στο καφέ «Παλιά Βιβλιοθήκη». Στην παράσταση αυτή ο ΟΘΑΚ ήταν ένας από τους χορηγούς και η εκδήλωση είχε περιληφθεί στο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων του αγώνα.

    Η ιστιοδρομία του Σαββάτου ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, μέχρι να σταθεροποιηθούν οι συνθήκες ανέμου. Στήθηκε ένας τεχνικός στίβος πολύ απαιτητικός με παλινδρομικές διαδρομές όρτσα- πρίμα, κρατώντας όλα τα σκάφη πολύ κοντά στις ακτές της πόλης προσφέροντας ένα υπέροχο θέαμα. Τα 6 σκάφη της κλάσης spinnakerκαι τα 5 της κλάσης nonspinnaker αρμένισαν τη διαδρομή αρχίζοντας να τερματίζουν στις 17.30 το απόγευμα με πρώτο το νεοαποκτηθέν καθαρά αγωνιστικό σκάφος του ομίλου STONEAGE ΟΘΑΚ, δεύτερο το σκάφος της σχολής IPSIPILI aegeas yachting και τρίτο το επίσης πολύ καλό Βουλγάρικο σκάφος FOLIEADEUX. Αμέσως μετά τον αγώνα και μέχρι αργά το βράδυ έγινε ένα υπέροχο party και πάλι στην ταράτσα του ομίλου με πλούσιο BBQ που επιμελήθηκε ο Θόδωρος και η Δέσποινα Φιλιππίδου, παγωμένη μπύρα και υπέροχη διάθεση, με τις μουσικές του DJ Chris να γίνονται πόλος έλξης ακόμη και για τους περαστικούς από την παραλία της Καβάλας. Αγωνιζόμενοι και επιτροπές απόλαυσαν σε γιγαντοοθόνη το video του αγώνα που επιμελήθηκε το ειδικό σκάφος media με τον Νίκο Καρυάτη και τον Δημήτρη Τσιπιζίδη. Οι εικόνες από τα σημεία στροφής του αγώνα ήταν μαγευτικές, μια και ο καθένας μπορούσε να δει τα λάθη του, για να προετοιμαστεί καλύτερα για την επόμενη ημέρα. Επίσης πολύ καλές ήταν και οι φωτογραφίες του αγώνα από τον Γιάννη Μπουραζάνη που από κατάλληλα σημεία της ακτής αποθανάτισε στιγμιότυπα του αγώνα. Την Κυριακή 4/5 η εκκίνηση έγινε χωρίς καθυστέρηση στις 11.00 για το διπλό coastal αγώνα Καλαμίτσα, Φιδονήσι, πρώτο τερματισμό Αρεθούσα και από εκεί Σπαθιά (στο νέο λιμάνι) και τελικό τερματισμό κάτω από το φάρο της Παναγίας. Η υπέροχη ημέρα –παρά τις αντίθετες προβλέψεις- και το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετεχόντων προσέφεραν το καλύτερο θέαμα, ορατό από όλη την ακτογραμμή της Καβάλας. Τα τρία σκάφη, IPSIPILI, STONEAGE και FOLIEADEUX, της κλάσης spinnaker ήταν κυριολεκτικά μαζί σε όλο τον αγώνα, δίνοντας μαθήματα τακτικής σε όλα τα καβατζαρίσματα και τις αλλαγές πανιών. Μετά από 15 μίλια και 2.5 ώρες αγώνα το IPSIPILI με τους μαθητές της σχολής τελικά κέρδισε με διαφορά μόλις 12 δευτερολέπτων! Λίγο πιο πίσω τα σκάφη ΗΛΙΑΝΑ και ΑΣΣΑΝΤΕ είχαν το δικό τους αγώνα και τέλος τα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και CARPEDIEM από τα nonspinnaker «χτυπήθηκαν» για την πρωτιά με νικητή τελικά το πρώτο.

    Ακόμη μία πρωτοτυπία της διοργάνωσης ήταν οι άμεσες απονομές  στον ντόκο του λιμανιού με τον Αντιπρόεδρο του ΟΘΑΚ, κ Χατζηκωσταντίνου Κώστα, να απονέμει τα κύπελλα στους νικητές, ανοίγοντας σαμπάνιες σε όλους τους αγωνιζόμενους. Πλήθος περαστικών από την παραλία της πόλης αλλά και ξένων τουριστών φωτογράφιζαν το παράξενο γεγονός και ρωτούσαν τι ακριβώς συμβαίνει. Το σημαντικότερο είναι η χαρά της συμμετοχής και η προσπάθεια για συνεχή βελτίωση. Η απόλυτη επιτυχία επιβραβεύτηκε από το ραντεβού που όλοι οι αγωνιζόμενοι έδωσαν για την επόμενη εβδομάδα στο δεύτερο αγώνα του ΟΘΑΚ, τον αγώνα της «EΥΓΕΝΟΥΣ ΑΜΙΛΛΑΣ».

    13 Responses to “Πραγματοποιήθηκε, όπως είχε προκηρυχθεί στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, ο πρώτος επίσημος αγώνας Ιστιοπλοΐας του Ο.Θ.Α.Κ.”