Bookmarks

    Το ενδιαφέρον στην Α2 κατηγορία μπάσκετ ανδρών της χώρας μας κρατιέται αμείωτο, καθώς μπορεί η ΑΕΚ να φαίνεται πως έχει «καθαρίσει» την υπόθεση άνοδος, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με το δεύτερο «εισιτήριο» που οδηγεί στην Α1 κατηγορία. Η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας το προηγούμενο Σάββατο (15/3) πέτυχε την σπουδαιότερη νίκη της 19ης αγωνιστικής επικρατώντας με (70-77) μέσα στην έδρα του Ψυχικού και το σίγουρο είναι ότι η ομάδα του Γιάννη Τζήμα όχι μόνο έχει κάθε λόγο για να αισιοδοξεί για άνοδο στην Α1, ταυτόχρονα έχει μπει στο «κυνήγι» της εξασφάλισης της 2ης θέσης που οδηγεί στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ.

     

    Με αυτή τη νίκη η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας κρατάει σφικτά την 3η θέση, ενώ παραμένουν σε απόσταση αναπνοής από τον Κόροιβο που βρίσκεται από πάνω τους. Οι Μακεδόνες στη μάχη που δίνουν για να τερματίσουν στη δεύτερη θέση που οδηγεί στην Α1 έχουν και… συμμάχους. Πρώτος και καλύτερος το εύκολο πρόγραμμα που έχουν στις 7 στροφές που απομένουν μέχρι τη λήξη. Στα δυνατά χαρτιά της Καβάλας είναι και η διαφορά με την οποία είχαν κερδίσει στον πρώτο γύρο τον Κόροιβο (93-71). Οι δύο ομάδες κοντράρονται την προτελευταία αγωνιστική στην Αμαλιάδα και σε περίπτωση που οι Καβαλιώτες καταφέρουν να κρατήσουν τους 22 πόντους που είχαν κερδίσει στον πρώτο γύρο τότε θα έχουν προβάδισμα σε περίπτωση ισοβαθμίας. Το παιχνίδι της 25ης αγωνιστικής θα έχει χαρακτήρα τελικού, όμως πριν από αυτό ο Κόροιβος θα πρέπει να έχει σταθεί όρθιος στις εκτός έδρας δοκιμασίες που έχει να δώσει στην έδρα του Ηρακλή και της ΑΕΚ. Με το πρωτάθλημα να είναι στην πιο κρίσιμη καμπή του το sport24.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, Κώστα Παπακωνσταντίνου και τον προπονητή της, Γιάννη Τζήμα, προκειμένου να μάθει τι έχουν στο μυαλό τους για την μεγάλη προσπάθεια που κάνουν για να επιστρέψουν στη πρώτη κατηγορία της χώρας.

     

    Οι δηλώσεις του Κώστα Παπακωνσταντίνου

    Από την πρώτη στιγμή ήταν ο άνθρωπος που οραματίστηκε και υλοποίησε να δει την ομάδα της πόλης του στην Α1. Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου ήταν και παραμένει ο κινητήριος μοχλός διοικητικά της Καβάλας και παρά την πίκρα από τον περσινό υποβιβασμό της ομάδας δεν σκέφτηκε στιγμή να αφήσει στη μέση αυτό που είχε αρχίσει. Αναλυτικά όσα δήλωσε ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ για το ενδεχόμενο της επιστροφής στην Α1.

    -Φαντάζομαι πρέπει να είστε ικανοποιημένος με την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας;

    -«Βεβαίως και είμαι ικανοποιημένος τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Η προσπάθεια γίνεται και εκτός παρκέ γιατί δεν είναι εύκολο να συντηρήσεις μία ομάδα μέσα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα. Οι χορηγίες είναι περιορισμένες και το οικονομικό είναι μεγάλο βάρος, καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε αυτό το περιβάλλον».

     

    -Πώς βλέπετε τα πράγματα μέχρι το τέλος της σεζόν; Θα προλάβετε τις θέσεις που οδηγούν στην Α1;

    -«Εμείς πάμε κάθε Σάββατο αγώνα με αγώνα. Κάθε εβδομάδα για εμάς είναι μία διαφορετική δοκιμασία. Ο στόχος προφανώς είναι η άνοδος, όμως θα πρέπει να μπορέσουμε να βρεθούμε τη συγκεκριμένη ώρα στο συγκεκριμένο ραντεβού. Κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια, όμως το πρωτάθλημα έχει δρόμο πολύ ακόμα. Η ΑΕΚ φαίνεται ότι έχει πάρει τη μία θέση και εμείς θα παλέψουμε για την άλλη».

    -Πέρσι μετά τον υποβιβασμό της ομάδας πολλοί πίστεψαν ότι η ομάδα θα διαλυθεί, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε. Πώς σκεφτήκατε κι αποφασίσατε να συνεχίσετε;

    -«Είμαστε από τις λίγες ομάδες που μετά από μία πενταετία στην Α1 όταν υποβιβαστήκαμε μείναμε στην Α2 και κοιτάξαμε να πάμε χαμηλότερα. Ο λόγος που έγινε αυτό είναι γιατί πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε. Θέλουμε και παλεύουμε το μπάσκετ στην Καβάλα να μείνει σε υψηλό επίπεδο. Δεν ξέρω ποιος πίστευε τέτοιες φήμες, όμως προσωπικά ποτέ δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω από την ομάδα γιατί η προσπάθεια γίνεται συνειδητά και με διαρκή στόχο να αναδειχθεί το άθλημα στην πόλη μας. Η ενασχόληση της διοίκησης με το άθλημα είναι μία προσφορά στη πόλη και στην κοινωνία που ζούμε. Θέλουμε να αναδείξουμε ένα κομμάτι της πόλης μέσα από το μπάσκετ».

    -Ποιοι στόχοι υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα;

    -«Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται για να επιστρέψουμε στην Α1. Σε αυτό το στόχο είμαστε επικεντρωμένοι κι όχι γιατί η Α1 είναι πιο γκλάμουρ ή γιατί η Α2 είναι άσχημη κατηγορία. Θέλουμε να βρισκόμαστε στην υψηλότερη κατηγορία της χώρας γιατί θεωρούμε ότι έχουμε να προσφέρουμε στον αθλητισμό. Όσο ήμασταν στην Α1 δείξαμε καλά σημάδια και μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι για το φίλαθλο κοινό της πόλης και την εικόνα που έδειχνε κάθε Σαββατοκύριακο. Οικογένειες, χωρίς έκτροπα, χωρίς οποιαδήποτε μορφή βίας και μία πόλη που χαίρεται το μπάσκετ ήταν αυτό που μας ξεχώριζε. Αξίζει σε αυτές τις οικογένειες να βλέπουν υψηλού επιπέδου μπάσκετ και ομάδες με μεγάλα ονόματα».

     

    Οι δηλώσεις του Γιάννη Τζήμα

    Η εμπειρία του στο πρωτάθλημα της Α2 είναι αδιαμφισβήτητη. Ο προπονητής των ανόδων (ΑΣ Τρίκαλα, Αίολος Τρικάλων, Ολύμπια Λάρισας, ΑΕΛ) όπως τον χαρακτηρίζουν πολλοί ανέλαβε στα μέσα της σεζόν να οδηγήσει την Καβάλα στην επιστροφή της στην Α1 και παρότι οι συνθήκες δεν ευνοούσαν δέχτηκε. Με τρεις ήττες στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος η “Ένωση” είχε μείνει πίσω στον στόχο που κυνηγούσε κι έτσι ο Γιάννης Τζήμας αντικατέστησε τον Θωμά Νίκου στον πάγκο. Ο Θεσσαλός τεχνικός αναμόρφωσε την ομάδα και πλέον η επιστροφή στην Α1 απέκτησε και πάλι υπόσταση.

     

    -Η νίκη επί του Ψυχικού σας βάζει για τα καλά στο παιχνίδι της ανόδου. Έχετε αρχίσει να νιώθετε την πίεση;

    -«Συνεχίζουμε στην ίδια φιλοσοφία. Ήταν μία καλή νίκη ειδικά σε συνδυασμό με το διπλό στο Παγκράτι γιατί προερχόμαστε από έναν εξαντλητικό μήνα. Μέσα σε 21 ημέρες με τα συνεχόμενα παιχνίδια στην Αθήνα έπρεπε να κάνουμε 4.000 χιλιόμετρα με το λεωφορείο και να παίξουμε συνεχόμενα ντέρμπι (ΑΕΚ, Παγκράτι, Ψυχικό). Στο παιχνίδι με το Ψυχικό υπήρχε μία κούραση, όμως ήμασταν καλά διαβασμένοι στην άμυνα, αντέξαμε στην πίεση που μας άσκησε το Ψυχικό και πήραμε μία μεγάλη νίκη που μας κρατάει καλά στην 3η θέση».

    -Πώς βλέπετε το πρωτάθλημα για εσάς από εδώ και στο εξής;

    -«Νομίζω ότι αυτό το σερί νικών που κάναμε μας επιβεβαιώνει τη 3η θέση, η οποία πιθανόν να δώσει και την άνοδο. Έχουμε μπροστά μας εφτά παιχνίδια και σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε κανένα εντός έδρας, ενώ έχουμε και δύσκολα εκτός. Είναι πολύ πιθανό η άνοδος να κριθεί στον Κόροιβο.Η ΑΕΚ είναι σίγουρα πρώτη και ο Κόροιβος είναι φαβορί για τη 2η θέση, καθώς παίζουμε στην έδρα του. Εμείς συνεχίζουμε μία καταπληκτική πορεία από τότε που ήρθα στη Καβάλα ειδικά μετά τις πρώτες 3 ήττες σε 4 ματς που είχε όταν ανέλαβα».

    -Τι άλλαξε με τον ερχομό σας και πλέον η Καβάλα είναι τόσο κοντά στην άνοδο;

    -«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στα μαγικά ραβδιά. Η σκληρή δουλειά σε συνδυασμό με την καλή σχέση που υπάρχει με τους παίκτες σε θέματα πειθαρχίας και αγωνιστικού τομέα βοήθησαν να αλλάξουμε πλεύση. Από την αρχή προσπάθησα να δώσω ρόλους και να ενσωματώσω στην ομάδα κάποια παιδιά που ήταν λίγο παραμελημένα. Ο τραυματισμός του Κατσαρέ μας πήγε πίσω, όμως παρά το οστικό οίδημα που τον ταλαιπωρεί παλεύει και θέλει να μας βοηθάει σε κάθε ματς».

     

    -Περιμένατε ότι θα φτάνατε εδώ σε ένα τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και με τις ήττες που είχε κάνει στην αρχή η ομάδα;

    -«Φάνταζε πολύ δύσκολο γι αυτό κι όταν μιλήσαμε με τον πρόεδρο, Κώστα Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος και σημαία της ομάδας, συμφωνήσαμε να υπογράψουμε διετές συμβόλαιο. Είπαμε να μπουν φέτος οι βάσεις και του χρόνου να παλέψουμε για την άνοδο. Το υλικό που υπήρχε είναι πολύ καλό. Το γεγονός ότι είμαστε μέσα στο παιχνίδι είναι ήδη μία τεράστια επιτυχία και συνεχίζουμε για να φτάσουμε όσο ψηλότερα γίνεται».

     

    4 Responses to “Κώστας Παπακωνσταντίνου: «Για την Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας κάθε εβδομάδα είναι και μία διαφορετική δοκιμασία και ο στόχος προφανώς είναι η άνοδος» – Γιάννης Τζήμας: «Δεν είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στα μαγικά ραβδιά»”