Bookmarks

    Με τον τίτλο: «Ιστιοπλοΐα: Αιχμή του δόρατος της πόλης ή απόκληρος;;;;;;;;;;» ο Αντιπρόεδρος και έφορος αγωνιστικής ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας Βασίλειος Πηγαδάς στην ιστοσελίδα του Ν.Ο.Κ. καταθέτει τις προσωπικές του εκτιμήσεις και απόψεις σχετικά με την πώληση από το ελληνικό δημόσιο, λωρίδα γης εκτάσεως 8.206 τετραγωνικά μέτρα μεταξύ του παλαιού και του νέου αιγιαλού μεταξύ του ξενοδοχείου «Lucy» στην Καβάλα. Μάλιστα όπως σημειώνει ο Βασίλης Πηγαδάς στην ανοιχτή επιστολή του, το συγκεκριμένο τμήμα είναι χαρακτηρισμένο στο ρυθμιστικό της πόλης της Καβάλας, ως «ναυταθλητικές εγκαταστάσεις».

     

     

    Η ανοιχτή επιστολή του Βασίλη Πηγαδά

     

     

    -«Ιστιοπλοΐα: Αιχμή του δόρατος της πόλης ή απόκληρος;;;;;;;;;;

    Μετά τις εξελίξεις τις τελευταίας περιόδου καθώς και την μικρή μου εμπειρία στα αθλητικά δρώμενα της Καβάλας θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου αν και κατά πόσο οι νέοι της Καβάλας μου έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με το άθλημα της ιστιοπλοΐας το ίδιο εύκολα που μπορούν με άλλα αθλήματα.

    Έχει το άθλημα της ιστιοπλοΐας, το οποίο έχει χαρίσει πλήθος διακρίσεων, ισότιμη μεταχείριση από την Πολιτεία, ή αποτελεί την “απόκληρο κόρη”; Είναι υποχρέωση της Πολιτείας, ακόμη και εν μέσω κρίσης, να παρέχει τις προϋποθέσεις εκείνες που είναι κατ’ ελάχιστο αναγκαίες, ώστε οι νέοι να μυηθούν στο υπέροχο κόσμο της ιστιοπλοΐας, όπως άλλωστε κάνει για πλείστα άλλα αθλήματα; Με τις έως τώρα εξελίξεις, δεν διαφαίνεται μία πρόθεση της Πολιτείας, να εξασφαλίσει ένα χώρο που θα αποτελεί την βάση των αθλητών της ιστιοπλοΐας στην Καβάλα, μια και ο μοναδικός χώρος που μισθώνεται από ΝΟΚ για την ιστιοπλοΐα, εκποιείται.

    Στην περιοχή της Καβάλας δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, σε πλήθος αθλημάτων, στα οποία, είναι εγγεγραμμένοι και αθλούνται εκατοντάδες νέοι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες. Άλλωστε η πολιτεία κατά καιρούς έχει δηλώσει, και είναι παραδεκτό, ότι η άθληση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα της κοινωνίας ενάντια στην παραβατικότητα των νέων, αλλά και συντελεί σημαντικά στην προστασία της υγείας των, στην πρόληψη νοσημάτων άρα συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων που καταναλώνονται στις υγειονομικές δομές τις χώρας.

    Αντίστοιχα, η Πολιτεία τις τελευταίες δεκαετίες, έχει φροντίσει για την κατασκευή σημαντικών αθλητικών  εγκαταστάσεων, οι οποίες είναι αφιερωμένες στην αθλητική και όχι μόνο δραστηριότητα. Αξίζει να αναφέρω, το Εθνικό Στάδιο, το Δημοτικό (Βερούλειο) Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο της Καλαμίτσας, το κλειστό των Ποταμουδίων, τα Ανοικτό Κολυμβητήριο στο Φάληρο, το Κλειστό Κολυμβητήριο στο Περιγιάλι, καθώς επίσης και πλήθος κλειστών γυμναστηρίων και ανοικτών γηπέδων, τα οποία έχουν κατασκευαστεί κυρίως σε χώρους πλησίον σχολικών εγκαταστάσεων. Όλοι αυτοί οι χώροι εκτός του ότι κατασκευάστηκαν με σημαντικό κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο, κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε ετησία βάση για λειτουργικά κόστη και συντήρηση. Εφόσον βέβαια θεωρούμε ότι η άθληση είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να προσφέρεται “δωρεάν”, όπως θα έπρεπε και η παιδεία και η υγεία.

    Η Πολιτεία προσφέρει αυτούς τους χώρους, ΔΩΡΕΑΝ, ή σχεδόν δωρεάν, προς χρήση στα αθλητικά σωματεία, τα οποία με την σειρά τους προσφέρουν και όλα τα απαραίτητα που είναι αναγκαία για την άθληση. Και αναφέρομαι κατά κύριο λόγο στους προπονητές που είναι υπεύθυνοι για την επίβλεψη και την καθοδήγηση των αθλουμένων, όπως επίσης και στον πάσης φύσεως βοηθητικό εξοπλισμό που είναι απαραίτητος για το κάθε άθλημα. Οι διαφορετικές απαιτήσεις του κάθε αθλήματος, δημιουργούν και τις αντίστοιχες απαιτήσεις από το κάθε σωματείο. Και δεν αναφέρομαι στο πρωταθλητισμό, όπου εκεί για κάθε άθλημα απαιτείται σημαντική επένδυση σε εξειδικευμένο εξοπλισμό, όπου πολλές φορές καλείται να τον επιβαρυνθεί ο ίδιος ο αθλητής, και που είναι επιλογή του.

    Εκ των πραγμάτων, υπάρχει μία ανισότητα, η οποία φυσικά δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης, καθώς και η επιλογή του καθενός με ποιό άθλημα θα ασχοληθεί είναι προσωπική. Σημείο όμως αντιπαράθεσης και προβληματισμού αποτελεί η κατάφορη καταστρατήγηση της ίσης μεταχείρισης από την πολιτεία στην παροχή χώρων άθλησης. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Από την μία πλευρά έχουμε την Πολιτεία να προσφέρει δωρεάν πλήθος αθλητικών χώρων προς άθληση για συγκεκριμένα αθλήματα, ενώ έχουμε την ίδια την Πολιτεία δείχνει την πρόθεση να στερήσει από τον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας χώρο ο οποίος είναι απαραίτητος για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο άθλημα. Αναφέρομαι στην ιστιοπλοΐα που ενώ χρησιμοποιεί ως χώρο άθλησης την θάλασσα, που μας προσφέρεται απλόχερα και ελεύθερα στην περιοχή μας, με την βοήθεια του αέρα, που και αυτός δεν κοστίζει τίποτα, χρειάζεται αναγκαστικά χώρο στην ξηρά για την εναπόθεση των σκαφών, χώρους ενδιαίτησης, αίθουσα διδασκαλίας, εργαστήριο κτλ. , τον οποίο χώρο η Πολιτεία προτίθεται να στερήσει από τον ΝΟΚ, χωρίς να προτείνει κάποια λύση για την ιστιοπλοΐα ολυμπιακών κατηγοριών.

    Ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας, ένα από τα αρχαιότερα και πολυπληθέστερα αθλητικά σωματεία, για να μπορέσει να αναπτύξει το άθλημα της ιστιοπλοΐας έχει υποχρεωθεί να μισθώσει χώρο από το Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα χώρο, ο οποίος τυπικά είναι μπαζωμένη θάλασσα,  καταβάλλοντας σημαντικό, για ένα αθλητικό σωματείο, μίσθωμα από το 2002,  στερώντας σημαντικούς πόρους από άλλες αθλητικές δραστηριότητές του. Παράλληλα βέβαια, στην 35χρονη παρουσία του στην ιστιοπλοΐα, έχει επενδύσει σημαντικό κεφάλαιο, αρκετών χιλιάδων ευρώ, στην απόκτηση σκαφών ιστιοπλοΐας ολυμπιακών και άλλων κατηγοριών (Laser, Optimist, 470, κτλ), φουσκωτών σκαφών για την ασφάλεια των μαθητών καθώς και εξοπλισμό, παρέχοντας τα με μία ελάχιστη συνδρομή σε όποιον νέο θέλει να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα.

    Θεωρώ λοιπόν ότι είναι οξύμωρο η Πολιτεία να διαχωρίζει, με τόσο κατάφορα άδικο τρόπο, αθλήματα σε προνομιούχα ή μη, και μάλιστα όταν πρόκειται για ναυταθλητισμό, στον οποίο είναι παράλογο η Πολιτεία να μην επενδύει τα ελάχιστα. Δεν ζητάμε χάρη, ούτε και επιπλέον προνόμια. Θέλουμε να μας αντιμετωπίζει η Πολιτεία με σχέση ισότητας με τα υπόλοιπα αθλήματα στα οποία προσφέρει ότι μπορεί. Ζητάμε να μας επιτρέψει το αυτονόητο. Να προσφέρουμε την δυνατότητα στους νέους να μυηθούν στην ιστιοπλοΐα. Για να έχουμε την δυνατότητα αυτή χρειαζόμαστε, όχι γήπεδα και γυμναστήρια, αλλά ένα χώρο δίπλα στη θάλασσα. Τον χρειαζόμαστε και τον ζητάμε από την Πολιτεία όπως κάνει για πλείστα τόσα αθλήματα. Δεν θα της κοστίσει τίποτα. Έχουμε ήδη προτείνει να εκποιηθεί τμήμα της χερσονήσου, και μάλιστα απευθείας, ώστε να λυθεί το μακροχρόνιο πρόβλημα του ξενοδοχείου “ΛΟΥΣΗ”, και να παραμείνει το τμήμα δυτικά του δρόμου που οδηγεί στο λιμανάκι, προς χρήση από τον Δήμο. Το συγκεκριμένο τμήμα μάλιστα, είναι χαρακτηρισμένο στο ρυθμιστικό της πόλης, ως “ναυταθλητικές εγκαταστάσεις”. Η πόλη της Καβάλας, έχει μόνο να κερδίσει, σε πολλούς τομείς, αν αναλογιστούμε την δραστηριότητα που έχει αναπτύξει ο Ναυτικό Όμιλος Καβάλας στο παρελθόν και ότι σχεδιάζει για το μέλλον.

     

    Με εκτίμηση

    Πηγαδάς Βασίλης

    Αντιπρόεδρος και Έφορος Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας Ν.Ο.Καβάλας».

     

    Comments are closed.