Bookmarks

   

  Η Οργανωτική επιτροπή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας Kavala Finn Masters 2015 παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την προηγούμενη Δευτέρα (17/6) στο ξενοδοχείο «Galaxy», υποστηρικτή του Ν.Ο.Κ., σχετικά με τους στόχους και τις προοπτικές της διοργάνωσης για τον Ν.Ο.Κ. και την Καβάλα. Βέβαια, επειδή οι εξελίξεις στη χώρα μας τρέχουν, η συνέντευξη δόθηκε υπό το βάρος της είδησης πώλησης του χώρου που μισθώνει ο Ν.Ο.Κ. από την ΚΕΔ, χώρο στον οποίο έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

   

  Δυστυχώς, φαίνεται δεν φτάνει το όραμα και οι προσπάθειες ενός ομίλου για την αναβάθμιση της πόλης. Στο όνομα της εξυπηρέτησης στόχων αποκρατικοποίησης, πιθανής είσπραξης εσόδων αλλά και εξυπηρέτησης καταπατήσεων, παραβλέπουμε την προσφορά ενός ομίλου στην ιστορία και στο μέλλον της Καβάλας και των νέων της. Πλέον η τύχη του συγκεκριμένου χώρου, της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας αλλά και του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος δεν βρίσκονται αποκλειστικά στα χέρια του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας. Το πρόβλημα βέβαια είναι πολυσύνθετο καθώς με την ενδεχόμενη πώληση θα αλλάξει όλη η μορφολογία της περιοχής και η ζωή ενός σημαντικού τμήματος της πόλης της Καβάλας, καθώς από το δρόμο που πωλείται εξυπηρετείται η κίνηση για το λιμανάκι της Καλαμίτσας και αρκετές κατοικίες. Ελπίζουμε οι ενστάσεις του Δήμου Καβάλας να έχουν αίσια κατάληξη και να διαχωριστεί το οικόπεδο, ώστε και να εξυπηρετηθεί παρακείμενο ξενοδοχείο με τη νομιμοποίηση χώρων του, όπως έχει δηλώσει το ΤΑΙΠΕΔ, να παραμείνει προς δημόσια χρήση ο δρόμος και το Λιμανάκι της Καλαμίτσας και ο Ν.Ο.Κ. να κρατήσει το χώρο που μισθώνει.

   

  Το περιεχόμενο της συνέντευξης τύπου

  Αναλυτικά τα όσα είπαν οι διοργανωτές στη συνέντευξη τύπου έχουν ως εξής:

  -«Το Finn είναι ένα μονοθέσιο σκάφος που ξεκίνησε την ιστορία του το 1949 όταν το σχεδίασε ο Σουηδός σχεδιαστής Rickard Sarby με σκοπό την συμμετοχή του στο διαγωνισμό για την επιλογή ενός καινούργιου σκάφους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952 που θα διεξάγονταν στο Ελσίνκι. Είναι ένα στιβαρό σκάφος που αποδείχθηκε ότι μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ιστιοπλοϊκές συγκινήσεις. Κατασκευαστικά έχει μήκος 4,5 m, πλάτος 1,5 m, βάρος 107 Kg, άλμπουρο ύψους 6,66 m και επιφάνεια πανιού 10,2 m2. Το σκάφος από την δημιουργία του έως σήμερα είχε αρκετές βελτιώσεις με σημαντικότερες τις

  1964  Σκάφος πολυαστερικό αντί ξύλινο

  1969  Κατάρτι αλουμινίου

  1993  Κατάρτι από ανθρακονήματα

  1998  Πανιά από Kevlar

  Ότι και να είχε στο μυαλό του, ο δημιουργός του, όταν το σχεδίαζε δεν θα μπορούσε να φανταστεί την επιτυχία που θα είχε το σκάφος του καθώς χιλιάδες ιστιοπλόοι ανά τον κόσμο εξακολουθούν ακόμη και σήμερα 64 χρόνια μετά να απολαμβάνουν την ιστιοπλοΐα με το σκάφος αυτό. Το 2012 στο Λονδίνο ήταν οι 16οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ανελλιπώς από το 1952 συμμετείχε ως ξεχωριστή Ολυμπιακή κλάση και σίγουρα θα συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016. Πολλοί μεγάλοι ιστιοπλόοι διακρίθηκαν με το FINN, όπως ο Paul Elvstorm 4 φορές Ολυμπιονίκης το 1960, ρεκόρ που κατέρριψε 52 έτη μετά ο Ben Ainslei  κατακτώντας το 5ο του Ολυμπιακό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012, ο οποίος έχει ψηφιστεί ως ο καλύτερος ιστιοπλόος του 20ου αιώνα. Αντίστοιχα και πολλοί Έλληνες πρωταθλητές, όπως:

  1964  Κουλιγκάς Παναγιώτης 6ος Ολυμπιάδα Τόκυο

  1968  Κουλιγκάς Παναγιώτης 5ος Ολυμπιάδα Ακαπούλκο

  1972  Χατζηπαυλής Ηλίας 2ος Ολυμπιάδα Μόναχο (Κίελο)

  1976  Μπουντούρης Αναστάσιος 6ος Ολυμπιάδα Μόντεαλ (Κίνγκστον)

  2004  Παπαθανασίου Αιμίλιος 6ος Ολυμπιάδα Αθήνα

  2012  Μιτάκης Ιωάννης 1ος Πανευρωπαϊκό Ιταλία

  2010  Μιτάκης Ιωάννης 1ος Πανευρωπαϊκό Κροατία

   

  Αυτή η απήχηση που είχε στον ιστιοπλοϊκό κόσμο το Finn οδήγησε στην δημιουργία της κλάσης Finn Masters όπου συμμετέχουν αθλητές του Finn ηλικίας άνω των 40 ετών. Συγκεκριμένα Master 40-49, Grand Master 50-59, Grand Grand Master 60-69, Legend πάνω από 70. Οι βετεράνοι λοιπόν της κλάσης που πολλοί από αυτούς είναι ενεργοί ιστιοπλόοι στις χώρες τους συμμετέχοντας σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες συγκεντρώνονται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη για μία εβδομάδα διοργανώνοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Finn Masters. Είναι από τις από τις πολυπληθέστερες ιστιοπλοϊκές διοργανώσεις, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με μία διαφορά. Συνδυάζει την ιστιοπλοΐα μαζί με τον τουρισμό. Οι συμμετέχοντες που στην φετινή διοργάνωση έφτασαν τους 284 συνοδεύονται από τις οικογένειές τους, τους φίλους τους και οι μεγάλες ομάδες από ολόκληρη ομάδα υποστήριξης (προπονητές, γιατρούς κτλ). Αυτό σημαίνει ότι καταλύουν στην πόλη της διοργάνωσης πλέον των 400 ατόμων, για τουλάχιστον 10 – 15 ημέρες,  που δεν τους ενδιαφέρει μόνο η ιστιοπλοΐα. Θέλουν να επισκεφτούν τα αξιοθέατα της περιοχής, να διασκεδάσουν, να γνωρίσουν την ευρύτερη περιοχή και γιατί όχι να ξανάρθουν. Αυτά τα χαρακτηριστικά οδήγησαν τον Ν.Ο. Καβάλας να υποβάλλει υποψηφιότητα για την ανάληψη των αγώνων για το 2015, χρονιά που ο όμιλος κλείνει 70 χρόνια ζωής. Ο Ν.Ο.Κ. έχει φέρει στο παρελθόν, στην Καβάλα, πολύ μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις (Περιφερειακούς, Πανελλήνιους και Βαλκανικούς αγώνες), με πολύ μεγάλη επιτυχία και με μεγάλο αριθμό συμμετοχών. Είναι ο όμιλος που εκτός από την αποδεδειγμένα μεγάλη ιστορία του στο αθλητισμό φροντίζει να κάνει γνωστή την Καβάλα και να δημιουργεί τουριστική κίνηση. Κάτι που δυστυχώς ως τώρα δεν εκτιμήθηκε καθώς κάθε φορά που ζητάμε στήριξη στην διοργάνωση αγώνων αυτή ή μας δίνεται με μεγάλη φειδώ ή μας την στερούν, πλην ελαχίστων περιπτώσεων. Έτσι και αυτή τη φορά που ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά ήμασταν ουσιαστικά μόνοι μας. Ευτυχώς η Δημωφέλεια και ο πρόεδρός της κος Σχοινάκης Στέλιος, μας προμήθευσε με διαφημιστικά φυλλάδια και το ούζο έξτρα, με ούζο ώστε να πλαισιώσουμε με αξιώσεις την υποψηφιότητά μας. Επίσης το ξενοδοχείο Galaxy και ο όμιλος Airotel ήταν ο μόνος που πίστεψε στις δυνατότητες της διοργάνωσης, επικοινώνησε μαζί μας και ήδη μας προσέφερε την αίθουσα για την συνέντευξη τύπου. Το πολύ μεγάλο κόστος της αποστολής στην Γαλλία το ανέλαβε ουσιαστικά μόνος του ο αθλητής μας Γιαραμάνης Γιάννης και ο Ναύαρχος εν Αποστρατεία του Λιμενικού Σώματος Δαβουρλής Παναγιώτης με την παροχή από τον Ν.Ο.Κ. του μεταφορικού μέσου. Το παρελθόν του Finn Masters και οι πόλεις που το ανέλαβαν στο παρελθόν έθεσαν τα υψηλά standards που έπρεπε να τηρούν οι πόλεις που θα ζητούσαν την διοργάνωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το ανέλαβαν πόλεις διάσημες για τον τουρισμός όπως:

  2004 Κάννες Γαλλία

  2005 Λίμνη Bracciano Ιταλία

  2006 Λίμνη Balaton Ουγγαρία

  2007 Murcia (Μεσόγειος) Ισπανία

  2008 Medeblik Ολλανδία 229 αθλητές 26 χώρες

  2009 Maubuisson Γαλλία 261 αθλητές

  2010 Split Κροατία

  2011 Punta Ala Ιταλία

  2012 Pwlleli Βόρεια Ουαλία Βρετανία

  2013 La Rochelle (Ατλαντικός) Γαλλία 285 Αθλητές 28 χώρες

  2014 Sopot (Βαλτική) Πολωνία

   

  Κοιτώντας τα πλεονεκτήματα αυτών των περιοχών είδαμε ότι θα μπορούσαμε να προσφέρουμε αντίστοιχες παροχές και όχι μόνο. Έχουμε και πλεονεκτήματα που είναι μοναδικά. Ήλιο, ζεστά και ήρεμα νερά, ανέμους μικρής έντασης και ένα ιστορικό παρελθόν με πλούσια αξιοθέατα που μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό υψηλού επιπέδου. Έτσι ετοιμάσαμε τον φάκελο υποψηφιότητας αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε. Έτσι την χρονιά που ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας κλείνει 70 χρόνια ζωής, θα έχει την τιμή να διοργανώσει την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση πού έχει γίνει στην ιστορία της Καβάλας. Αλλά επίσης μας έθεσε και προ των ευθυνών μας. Τελικά όμως η προσπάθεια μας ευοδώθηκε και θα δούμε στα όμορφα νερά της Καβάλας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Finn Masters 2015. Είναι όμως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει ούτε ο Ν.Ο.Κ. αλλά ούτε και η Καβάλα. Είναι ευκαιρία να αναδείξουμε τις ομορφιές της πόλης, το επαγγελματισμό μας καθώς και την ποικιλία δραστηριοτήτων που μπορούμε να προσφέρουμε στους τουρίστες που θα επισκεφτούν την περιοχή μας. Ο Ν.Ο.Κ. θα αναλάβει το οργανωτικό μέρος της διοργάνωσης, προσπαθώντας, όπως κάθε φορά, να διοργανώσει αγώνες υψηλού επιπέδου. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό.

  Θα απαιτηθεί λοιπόν, στην προσπάθεια αυτή, να συνδράμουν, εκτός από τις αρχές της πόλης όπου θα πρέπει να αναλάβουν την διαμόρφωση, με μικρές επεμβάσεις, των χώρων που θα υποδεχτούν τους συμμετέχοντες, και οι επιχειρηματίες του τουρισμού. Πρέπει να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να παρέχουν στου συμμετέχοντες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, σε λογικά κόστη, ώστε να ενδυναμώσουν την εικόνα της Καβάλας ως προορισμό υψηλού επιπέδου. Επίσης εξαγωγικές εν δυνάμει, επιχειρήσεις της περιοχής μπορούν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να κάνουν γνωστά τα προϊόντα τους, με πολύ μικρό κόστος. Καλούμε λοιπόν όλους σε μια προσπάθεια που ελπίζουμε να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαστε αναγκασμένοι να πετύχουμε, για να δικαιώσουμε, όπως θα σας πει και ο Γιάννης ο Γιαραμάνης, πρώτα απ’ όλα τους ιστιοπλόους απ’ όλο τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκαν, τον Ναυτικό Όμιλο Καβάλας που πιστά υπηρετούμε για πλέον από μία δεκαετία και την Καβάλα που μας δέχεται στους κόλπους της».

   

  Ακαδημία ιστιοπλοΐας Ν.Ο. Καβάλας

  Ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας ξεκινάει και αυτή τη χρονιά την μύηση των νέων στη θάλασσα. Με ιστορία πολλών δεκαετιών ο ΝΟΚ υπήρξε συνυφασμένος με την τα θαλάσσια αθλήματα στο Νομό Καβάλας. Έτσι προσπαθώντας να φέρει κοντά τους μαθητές στο υγρό στοιχείο παρέχει μαθήματα ιστιοπλοΐας για αρχάριους στην ακαδημία ιστιοπλοΐας. Οι εγγραφές γίνονται καθημερινά από 17/6/2012 στις 14:30, στις εγκαταστάσεις του Ομίλου στο λιμανάκι της Καλαμίτσας. Εκεί θα μπορέσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής να γνωρίσουν το συναρπαστικό άθλημα της Αγωνιστικής Ιστιοπλοΐας. Με εξοπλισμό που θα παρέχει ο Όμιλος θα μπορέσουν να ξεκινήσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στη θάλασσα που ελπίζουμε να τους συνοδεύει σε ολόκληρη τη ζωή. Τα μαθήματα θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι από Δευτέρα έως Παρασκεύη και ώρα 14:30 έως 17:30 με κόστος 30 € οι 30 ημέρες. Περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση σε κλιματιζόμενο χώρο και εκμάθηση στη θάλασσα με ιστιοπλοϊκό σκάφος που θα χρησιμοποιεί ο αθλητής ατομικά, με όλα τα απαραίτητα μέσα προστασίας που του παρέχει ο Όμιλος και την συνοδεία της προπονήτριας με φουσκωτό σκάφος όσο χρόνο βρίσκεται στη θάλασσα.

  Με το τέλος των μαθημάτων θα δοθεί η δυνατότητα του αθλητή να συμμετάσχει και στον αγώνα Ιστιοπλοΐας «Κύπελλο Ανάπτυξης Optimist Καβάλα 2013» που διοργανώνει ο Όμιλος στις 21-22 Σεπτεμβρίου, όπου και θα παραλάβουν το «Δίπλωμα Κυβερνήτη Optimist». Για περισσότερες πληροφορίες στο έφορο του τμήματος αγωνιστικής ιστιοπλοΐας Βασίλη Πηγαδά τηλ. 6987-162.684 και στην προπονήτρια Μαρία Ζωγράφου τηλ. 6973-079.347.

   

  4 Responses to “Η Οργανωτική επιτροπή του παγκόσμιου πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας Kavala Finn Masters 2015 παραχώρησε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την προηγούμενη Δευτέρα (17/6) στο ξενοδοχείο «Galaxy», υποστηρικτή του Ν.Ο.Κ., σχετικά με τους στόχους και τις προοπτικές της διοργάνωσης για τον Ν.Ο.Κ. και την Καβάλα”