Bookmarks

    Μια μεγάλη επιτυχία το 2018 με την ομάδα της Ελευθερούπολης τον έφερε στα ραντάρ της Εθνικής ομάδας Κωφών. Έκτοτε είναι μέλος του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έχοντας συμμετοχές στους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών το 2021 και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2023 στην Κρήτη.

     

    Φέτος το καλοκαίρι πανηγύρισε με την Εθνική μια μεγάλη επιτυχία σε επίπεδο μπάσκετ κωφών καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Πολωνίας και ταυτόχρονα πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών το 2025 στο Τόκιο. Από το 2021 ζει στη Θεσσαλονίκη σπουδάζοντας στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και  συνδυάζοντας τις υποχρεώσεις με την Εθνική μπάσκετ κωφών.

     

    Ξεκίνησες την ενασχόληση σου με το μπάσκετ από τον Αθλητικό σύλλογο Ελευθερούπολη εκεί που είναι και η καταγωγή σου. Μια πάθηση στα αυτιά σε οδήγησε να ασχοληθείς με το μπάσκετ κωφών. Μίλησε μας για αυτήν την πάθηση και ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την Εθνική Ελλάδος;

     

    «Ξεκίνησα το μπάσκετ στον αθλητικό σύλλογο Ελευθερούπολης  από πολύ μικρός έχοντας ήδη διαγνωστεί με την πάθηση στα αυτιά μου και από την ηλικία των τεσσάρων ετών φόρεσα τα πρώτα ακουστικά.

    Είχα όμως την τύχη να έχω προπονητή και «δάσκαλο» τον κ. Οσγουρίδη Δημήτρη, έναν άνθρωπο που μου δίδαξε την τεχνική αλλά και την ομαδικότητα και την ισότητα. Πως ο κάθε ένας ναι μεν πρέπει να δουλεύει ξεχωριστά για να βελτιώνεται αλλά και να προσπαθεί για όλους. Μόνο έτσι τα αποτελέσματα θα φανούν. 

    Και ήρθαν με τη συμμετοχή μου στην τελική φάση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος εφήβων 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης με την ομάδα της Ελευθερούπολής, κερδίζοντας την 5η θέση απέναντι στο Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

    Εκεί με πρόσεξε ο κ. Γκανάτσας, προπονητής της Εθνικής ομάδας κωφών και ήρθε την επόμενη χρονιά η πρώτη μου κλήση στην Εθνική Ελλάδος. Από τότε κάθε φορά που με καλεί η Εθνική ομάδα προσπαθώ να δώσω το παρών και να βοηθήσω».

     

    Ποιες οι ιδιαιτερότητες να αγωνίζεται με εθνική ομάδα κωφών τόσο στο άθλημα όσο και στην καθημερινότητα σου;

    «Πάνω-κάτω το πρόγραμμά μας δεν διαφέρει σε κάτι από έναν επαγγελματία παίχτη. Τα πιο σημαντικά είναι η σκληρή δουλεία και η επιμονή να ξεπεράσεις το όρια σου. Χάνω μαθήματα από το πανεπιστήμιο για την Εθνική ομάδα αλλά αξίζει! Φοράμε το εθνόσημο της χώρας μας και αγωνιζόμαστε για την Ελλάδα. Είμαστε περήφανοι και κλαίμε όταν η σημαία μας υψώνεται στο βάθρο των νικητών!»

     

    Με την Εθνική ομάδα κωφών έχεις αγωνιστεί σε πολλές διοργανώσεις όπως Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ευρωπαϊκά τόσο σε επίπεδο αντρών όσο και νέων, μεταξύ αυτών και οι Ολυμπιακοί αγώνες κωφών το 2021. Πως είναι να εκπροσωπείς την Ελλάδα σε ολυμπιακούς αγώνες;

    «Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος στην Εθνική Ελλάδος. Το να εκπροσωπείς την Ελλάδα είναι ο υπέρτατος στόχος και σκοπός. Εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια, είναι το όνειρο για κάθε αθλητή! Δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό για την συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2025. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη τιμή για κάθε αθλητή από το να εκπροσωπεί την χώρα του!»

     

    Είναι σημαντική η στήριξη της κοινωνίας και της εκάστοτε ομοσπονδίας σε μια τέτοια προσπάθεια;

    «Η ομοσπονδία είναι πάντα δίπλα μας! Μεταφορικά και κυριολεκτικά! Οι προπονητές είναι πάντα και κοντά μας. Φυσικά και επιθυμούμε την στήριξη της κοινωνίας. Όμως τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν τα επιτεύγματα και τις διακρίσεις μας και δεν έχουμε την ανάλογη προβολή.

    Εμείς κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Αν όμως έστω και ένα παιδί που έχει ιδιαιτερότητες, αρχίζει να ονειρεύεται και πιστέψει ότι μπορεί να διαπρέψει, τότε θα πραγματοποιήσει τον σκοπό του. 

    Αν έστω και ένα παιδί από αυτά, σαν και εμάς, έρθει στα γήπεδα, η κοινωνία μας μπορεί να ελπίζει! Αυτή άλλωστε είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία και το κέρδος από τα μετάλλια και τις διακρίσεις. Να κερδίσει ένα παιδί η κοινωνία παρά την ιδιαιτερότητα και την διαφορετικότητα που έχει».

     

    Πέρυσι βγήκατε 5οι στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Κρήτης. Πριν από λίγες μέρες στεφτήκατε χάλκινοι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Μαλάγα στην Ισπανία. Πως ζήσατε αυτήν την εμπειρία να κερδίσετε ένα μετάλλιο με την Ελλάδα;

    «Η νίκη μας στην Μαλάγα αποτελεί σταθμό, εμπειρία που δεν περιγράφεται με λόγια. Όλη η Εθνική μας, παίχτες προπονητές και μέλη της Ομοσπονδίας έγιναν ένα κουβάρι, μια αγκαλιά! 

    Δείξαμε ότι είμαστε εδώ! Πιστέψαμε πως η Μαλάγα είναι η αφετηρία για νέες διακρίσεις! Μπορεί να είχαμε μια κάμψη όμως η Ελλάδα είναι και θα είναι πάντα μια υπολογίσιμη δύναμη στον αθλητισμό. Ελπίζω να κάναμε περήφανους τους Έλληνες και τους ανθρώπους που μας στήριξαν. Ραντεβού στους Ολυμπιακούς αγώνες κωφών το 2025 στο Τόκιο».

     

    Πηγή: metrosport.gr 

    Comments are closed.