Bookmarks

    Τιμή και δόξα στον μεγάλο ποδοσφαιριστή και πάνω από όλα άνθρωπο Δημήτρη Παρίδη που τόσο άδικα έφυγε από τη ζωή, απέδωσαν σήμερα Δευτέρα (2/11) το απόγευμα στο στάδιο “Ανθή Καραγιάννη” οι Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές του ΑΟΚ και του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, στο φιλικό παιχνίδι που διοργάνωσαν προς τιμήν του.

    Εκεί ήταν όλοι προκειμένου να τιμήσουν με την παρουσία του; τη μνήμη ενός μεγάλου ποδοσφαιριστή από το ένδοξο παρελθόν του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρώην συμπαίκτες τους, αντίπαλοι μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, συγγενικά του πρόσωπα και κυρίως δεκάδες φίλαθλοι, αν και περιμέναμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου. Εκεί ήταν η σύζυγος του Λίτσα Κετικίδου και η αδελφή του Μαρία Ατσάλη, συγκινιμένες από την αυθόρμητη πρωτοβουλία των Παλαιμάχων της Καβάλας και του ΠΑΟΚ για να τιμήσουν το δικό τους αγαπημένο πρόσωπο. Μάλιστα η σύζυγος του Δημήτρη Παρίδη Λίτσα Κετικίδου και η αδελφή του Μαρία Ατσάλη, παρέλαβαν από τα χέρια του προέδρου των Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Α.Ο.Κ., Κώστα Λιόλιου και από τα αντίστοιχα των Παλαιμάχων του ΠΑΟΚ, Θοδωρή Ζαγοράκη, τιμητικές πλακέτες. Την ίδια ώρα να σημειώσουμε ότι παλιές και νέες δόξες του Α.Ο.Κ. και του ΠΑΟΚ τίμησαν τον Δημήτρη Παρίδη με το φιλικό που έδωσαν. Από τον Α.Ο.Κ. στο “Ανθή Καραγιάννη” βρέθηκαν παλιές δόξες όπως οι Παύλος Κούντουρας, Σταμάτης Χρυσαφίδης, Ανέστης Βάγιας Κώστας Λιόλιος Γρηγόρης Μαχαιρίδης και αρκετοί άλλοι και από την νεότερη γενιά οι Δερμιτζάκης, Κατρακυλάκης, Κακαλήςς, Χατζηαποστολίδης, Καρασαββίδης, Σπανίδης, Καραϊσαρίδης, Τσαπανίδης, Παπανδρέου, Φιλιτσόπουλος, Χρυσαλίδης, Παπαζίδης, Άγγος, Παπαβασιλείου, Χαραλαμπίδης, Γιαννακίδης, Σεϊτανίδης και άλλοι. Από την ιστορική ομάδα του ΠΑΟΚ της χρυσής επόχής, παραβρέθηκαν οι Κούλης Αποστολίδης, Χρήστος Τερζανίδης και από την νεότερη γενιά, Παλαίμαχοι παίκτες όπως οι Ορφανός, Ιωσηφίδης, Σκαρτάδος, Ιορδανίδης, Μπανιώτης, Μπορμπόκης, Αλαβάντας, Αλεξανδρίδης και βέβαια ο Θοδωρής Ζαγοράκης.  

    Το βιογραφικό του Δημήτρη Παρίδη

    Η οικογένειά του

    Ο Δημήτρης Παρίδης γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1945 στον Άγιο Ανδρέα Καβάλα και ήταν παντρεμένος με την Λίτσα Κετικίδου. Οι γονείς του ήταν ποντιακής καταγωγής -από τη Νικόπολη του Πόντου- και ονομάζονταν Γιώργος και Δέσποινα και τα τρία αδέρφια του: Μιχάλης, Θόδωρος και Μαρία. Ο πατέρας του ήταν οδηγός του ΚΤΕΛ, ζωέμπορος και αγρότης.

    Το ξεκίνημα

    Από 12 χρονών ο Παρίδης γράφτηκε στην ομάδα της ΑΕ Καβάλας, με αντάλλαγμα 10 δραχμές για τα εισιτήρια του λεωφορείου. Αν και η πολύτεκνη οικογένειά του τον χρειαζόταν στο μάζεμα των καπνών, οι υπεύθυνοι της ομάδας έπεισαν τον πατέρα του να τον αφήσει να πηγαίνει στις προπονήσεις υποσχόμενοι ότι θα τον ταΐζουν και θα του δίνουν χαρτζιλίκι! Αυτά το 1959.

    Το 1961, σε ηλικία 16 ετών, υπέγραψε δελτίο με εισήγηση του προπονητή Δημήτρη Τσάκαλου. Τη σεζόν αυτή έκανε το ντεμπούτο του σε αγώνα εναντίον της Ασπίδας Ξάνθης, πριν πατήσει τα 15. Τον χαρακτήριζε η ταχύτητα και η κοφτή ντρίμπλα.

    Το 1965 η ΑΕ Καβάλας συγχωνεύτηκε με άλλα δύο σωματεία της πόλης και δημιούργησαν τον ΑΟ Καβάλας. Ο Δημήτρης Παρίδης γίνεται βασικός στην ενιαία καβαλιώτικη ομάδα, που έπαιζε στη Β΄ Εθνική. Με προπονητή τον Αντώνη Γεωργιάδη φτάνει να διεκδικήσει την άνοδο στην Α΄ Εθνική σε αγώνες μπαράζ με τον Πανελευσινιακό και τη Νίκη Βόλου. Ο Παρίδης αποδίδει καλά και αρχίζουν να ενδαφέρονται γι’ αυτόν μεγαλύτερες ομάδες με πρώτο τον Άρη Θεσσαλονίκης

    Στον ΠΑΟΚ

    Αν και ο Άρης ενδιαφέρθηκε πρώτος και είχε σχεδόν συμφωνήσει με τον Δημήτρη Παρίδη, τελικά ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Παντελάκης, σε ραντεβού με τη διοίκηση της Καβάλας προτείνει 150.000 δραχμές και τρεις παίκτες(Γιώργο Κοντογιώργο, Γρηγόρη  Μαχαιρίδη καί Ονούφριο Χαραλαμπίδη) για να πάρει τον παίκτη στον ΠΑΟΚ. Ο Παρίδης παίρνει τις 100.000 και υπογράφει στον ΠΑΟΚ.

    Με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε εννιά χρόνια και γνώρισε μεγάλες στιγμές. Πρώτη μεγάλη επιτυχία η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1972 με νίκη 2-1 επί του Παναθηναϊκού στοΣτάδιο Καραϊσκάκη. Ακολουθεί μια τριετία, που ο ΠΑΟΚ διεκδικεί στα ίσα το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό. Κάθε χρόνο ο Ολυμπιακός έχει μόνο μια ήττα, στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Τελικά καταφέρνει να πάρει άλλο ένα κύπελλο, το 1974 νικώντας τον Ολυμπιακό στα πέναλτι, έπειτα από έναν ισόπαλο αγώνα 2-2. Ο Παρίδης είχε σκοράρει το πρώτο γκολ.

    Το 1975-76 ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να σπάσει το σερί του ΠΟΚ στο πρωτάθλημα. Με προπονητή το Γκιούλα Λόραντ κατακτά τον τίτλο για πρώτη φορά στην ιστορία του και ο Παρίδης είναι βασικός συντελεστής στην επιτυχία αυτή.

    Παράλληλα, ο σύλλογος κάνει μεγάλη πορεία στο Κύπελλο Κυπελλούχων, φτάνοντας ως τα προημιτελικά. Αποκλείει τη Λέγκια Βαρσοβίας και στο δεύτερο γύρο συντρίβει τη Λυώνμε 4-0. Ο Παρίδης είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ. Στους οκτώ αποκλείεται από τη ΑΚ Μίλαν αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι μεγάλη ομάδα.

    Έπειτα από μια διένεξη με τη διοίκηση, το 1977 σταματά το ποδόσφαιρο. Στα χρόνια με τον ΠΑΟΚ έπαιξε σε 186 ματς και σκόραρε 49 φορές.

    Στην Εθνική

    Την περίοδο 1972 ως 1975 καλείται τακτικά στην Εθνική ομάδα. Συνολικά αγωνίστηκε σε έξι ματς.

    Μετά τη μπάλα

    Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ που διατηρούσε στην Καβάλα. Επίσης, για ένα διάστημα ασχολήθηκε επαγγελματικά με το λαϊκό τραγούδι ως τραγουδιστής. Ήταν παντρεμένος με τη Λίτσα που είναι οδοντίατρος και συγχωριανή του. Απεβίωσε στις 22 Αυγούστου 2015 μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο.

    Comments are closed.