Bookmarks

  Την απόφαση για τη μη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Super League για το Σαββατοκύριακο (28/2-2/3) ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής. γύρω στις 7 το βράδυ σήμερα Τετάρτη (25/2) μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

   

  Ο Σταύρος Κοντονής τόνισε πως η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη στα όσα εξήγγειλε και πως έχει τελειώσει κάθε είδους ανοχή στα θέματα που αφορούν τη βία στον ελληνικό αθλητισμό. Μάλιστα, ο υφυπουργός επιβεβαίωσε πως πρόκειται να αναβληθεί μόνο το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, ενώ υπογράμμισε πως έχει συναντηθεί με τον υπουργό δικαιοσύνης για να προχωρήσει η κάθαρση στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό γενικότερα με την επιτάχυνση όλων των εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.

   

  «Η απόφαση της κυβέρνησης να παταχθεί η βία στα γήπεδα είναι οριστική και αμετάκλητη. Είναι απόφαση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα που μας προσβάλουν όλους και προσβάλουν τον πολιτισμό μας και είναι μια απόφαση οριστική», ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Κοντονή.

   

  Στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής πρόσθεσε: «Απευθυνόμαστε προς όλους όσοι εμπλέκονται στα θέματα αθλητισμού και ιδιαίτερα σε αυτά του ποδοσφαίρου. Η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη και δεν θα κάνει βήμα πίσω σε όσα έχει ήδη εξαγγείλει. Απευθυνόμαστε σε όλους και λέμε ότι τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία αναπτύσσονται κατά τρόπο απαράδεκτο τον οποίο βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού, είναι αδιανόητο να τα ανεχτούμε γιατί στρέφονται κατά του αθλητισμού, των φιλάθλων και των εργαζομένων στον αθλητισμό».

   

  Ο υφυπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι: «Έλαβα την εισήγηση της αστυνομίας και της ΔΕΑΒ για το έκρυθμο της κατάστασης στον χώρο του ποδοσφαίρου. Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως όσα συνέβησαν στον αγώνα της Λεωφόρου Αλεξάνδρας όπου από θαύμα δεν θρηνήσαμε νεκρό, και όσα έγιναν στη συνεδρίαση της διοργανώτριας αρχής διαμορφώνουν ένα ζοφερό κλίμα. Ο καθένας που αγαπάει τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, καταλαβαίνει τι σημαίνει για τον οπαδό μιας ομάδας να βλέπει κορυφαίους παράγοντες όχι απλά να διαπληκτίζονται αλλά να βιαιοπραγεί ο ένας εναντίον του άλλου. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να διεξαχθούν αγώνες την Κυριακή. Στη συνάντηση που είχα με τις διοργανώτριες αρχές, τόνισα πως είναι ανάγκη να εφαρμοστεί ο νόμος και όσα προβλέπονται για τις λέσχες των φιλάθλων, όσο και το μέτρο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου».

   

  Στη συνέχεια, ανέφερε επίσης ότι: «Η κυβέρνηση την άλλη Τετάρτη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού προς εμένα, θα συναντηθεί ξανά με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών για να δούμε τι έχουνε κατορθώσει. Αν υπάρξει εισήγηση από τη ΔΕΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ. εκ νέου δεν θα γίνουν αγώνες και τη μεθεπόμενη Κυριακή. Ελπίζω κι εύχομαι όσα έχουμε συζητήσει με τους εκπροσώπους των διοργανωτριών αρχών να υλοποιηθούν. Να ξέρουν οι πάντες και κυρίως οι φίλαθλοι, ότι η κυβέρνηση όσα έχει πει θα τα πραγματοποιήσει. Θα πάρουμε τα νομοθετικά μέτρα που τώρα δεν υφίστανται, για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η βία».

   

  Ακολούθως, ο κ. Κοντονής επεσήμανε: «Απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, θέλω να πω πως το νομοθετικό πλαίσιο παρέμβασης της κυβέρνησης σε τόσο σοβαρά ζητήματα του αθλητισμού είναι σαθρό, σχεδόν ανύπαρκτο. Αυτό θα το ενισχύσουμε με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα είναι αποτελεσματικές και θα λύνουν το πρόβλημα δια παντός. Εύχομαι αυτά που σήμερα είναι πρόβλημα, να γίνουν αρχή της λύσης. Για αυτό χρειάζεται η ενεργητική συμπαράσταση όλων όσοι διακηρύσσουν ότι συμφωνούν με την κυβέρνηση. Γιατί αυτό έχουν δηλώσει όλοι οι παράγοντες και οι εκπρόσωποι των ομάδων και των διοργανωτριών με τους οποίους έχουμε συναντηθεί».

   

  Για το τι περιμένει πλέον, απάντησε: «Εμείς αναμένουμε και για τη μεθεπόμενη Κυριακή, τις εισηγήσεις που ο νόμος απαιτεί από την ΕΛ.ΑΣ. και τη ΔΕΑΒ, για να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Όπως ξέρετε, η παρέμβαση που κάνουμε σήμερα γίνεται δυνάμει αυτών των εισηγήσεων. Άνευ αυτών, το κράτος δεν μπορεί να επέμβει. Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε σε ποια θέση είναι η κυβέρνηση να παρακολουθεί όλες αυτές τις καταστάσεις και να δυσκολεύεται να πάρει μέτρα. Θα κάνουμε ότι προβλέπει ο νόμος και θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια».

   

  Για το αν πρόκειται για αυτοκάθαρση, σχολίασε: «Δεν πιστεύω σε αυτοκαθάρσεις, αυτοκριτικές και σε ό,τι περιέχει την έννοια «αυτό», όταν συνδυάζεται με ανθρώπινες δραστηριότητες που έχουν κίνητρο το κέρδος. Μιλάμε για ανώνυμες εταιρείας που κερδίζουν από αυτή την ιστορία. Πρέπει όλοι να δείξουμε σεβασμό στον νόμο. Όσοι περιφρονούσαν το νόμο, το περί δικαίου αίσθημα και το αίσθημα των φιλάθλων και του λαού που ήθελε κάθαρση στο ποδόσφαιρο και σε όλα τα σπορ, πρέπει να καταλάβουν ότι οι καταστάσεις ανοχής έχουν τελειώσει».

   

  Πρόσθεσε επίσης ότι: Πρέπει να αντιληφθούν πως ποδόσφαιρο με βία, έκτροπα και αγριότητες δεν θα υπάρξει. Είναι χρέος μας προς τον αθλητισμό και τη νεολαία, προς τα παιδιά των φτωχότερων οικογενειών που βρίσκουν διασκέδαση προς το ποδόσφαιρο. Τα πιο ακραία μέτρα έχουν να κάνουν με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση δεν θα φεισθεί νομοθετικών πρωτοβουλιών για να υπάρξει κάθαρση στο ποδόσφαιρο. ένα από αυτά είναι η δημιουργία λεσχών που την προβλέπει ο νόμος και δεν έχει εφαρμοστεί. Ξέρετε πως για να λειτουργήσουν χρειάζεται πιστοποιητικό από τις ομάδες και από αυτό το σημείο κι έπειτα θα είναι οι ομάδες υπεύθυνες»

   

  Τέλος, ο κ. Κοντονής υποστήριξε: «Έχω μιλήσει με τον υπουργό δικαιοσύνης, ζητάμε την επιτάχυνση των υποθέσεων που αφορούν τον αθλητισμό. Είναι αδιανόητο να φέρονται άνθρωποι ως κατηγορούμενοι για μεγάλο διάστημα, να γίνονται κουβέντες με δικογραφίες στα ραδιόφωνα και της τηλεοράσεις, κακώς είναι τα χέρια τον δημοσιογράφων έχουν τεκμήριο αθωότητας και κακώς γίνεται αυτό. Είναι ντροπή για εμένα, το λέω και σαν νομικός, θα πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία γιατί μπορεί να αποδειχθεί πως κάτι από όλα αυτά μπορεί να είναι αναληθές».

  Comments are closed.