Την περιοχή των Αγράφων, στα όρια των Νομών Καρδίτσας και Ευρυτανίας, επισκέφτηκε ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος 3-5 Ιουνίου 2023. Οι 14 Καβαλιώτες ορειβάτες διανυκτέρευσαν το βράδυ του Σαββάτου στο χωριό Ανθηρό σε αντίσκηνα και το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν την ανάβαση για την κορυφή «5 Πύργοι» στα 2.004 μέτρα.

 

Ακολουθώντας το πανέμορφο μονοπάτι μέσα σε πυκνό δάσος από βελανιδιές και έλατα, έφτασαν στην κορυφογραμμή, για να απολαύσουν την πανέμορφη θέα που τους επιφύλασσε το βουνό.

Στα ανατολικά και χαμηλά μπορούσαν να διακρίνουν την λίμνη Πλαστήρα με τις περίτεχνες όχθες της, ενώ στα δυτικά τις δεκάδες απότομες και άγριες κορυφές των Αγράφων που ξεπρόβαλαν στον ορίζοντα. Παρά το βράχινο στενό πέρασμα που έπρεπε να διασχίσουν, στην κορυφή έφτασαν 12 ορειβάτες μετά από 4,5 ώρες πορείας, ενώ μία ομάδα 6 ορειβατών που συνέχισε και στην διπλανή κορυφή «Φλιτζάνι» στα 2.017 μέτρα χρειάστηκαν 3 επιπλέον ώρες.

Τα Άγραφα είναι ένα εκτεταμένο ορεινό συγκρότημα στα νότια της Πίνδου, με έντονο και σκληρό ανάγλυφο και με δεκάδες ψηλές κορυφές, που τουλάχιστον 15 από αυτές ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα. Δίκαια θεωρείται η πιο δύσβατη και απομονωμένη περιοχή της Ελλάδας

Τα μέλη του Ε.Ο.Σ. Καβάλας 1933 έμειναν εντυπωσιασμένα από την ομορφιά των βουνών αυτών και είναι βέβαιο πως θα επιστρέψουν, σύντομα, για κάποια νέα ορειβατική εξόρμηση στην ορεινή αυτή περιοχή.

Comments are closed.