Bookmarks

  Το απόγευμα του Σαββάτου (27/11) o ΓΣ Ελευθερούπολης συνέχισε τον φρενήρη της ρυθμό και ταυτόχρονα την εντυπωσιακή της πορεία, στο φετινό πρωτάθλημα της Α2 Ανδρών κερδίζοντας στο μεγάλο ντέρμπι της 8ης αγωνιστικής το Ψυχικό με 80-74, σκαρφαλώνοντας με αυτόν τον τρόπο στο 6-1, που είναι και το καλύτερο ρεκόρ της λίγκας για φέτος.

   

  Η ομάδα του coach Παπαδόπουλου είναι μια από τις καλύτερες ομάδες της κατηγορίας την τρέχουσα σεζόν, με τα κύρια όπλα της να μοιράζονται τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, όπου διαπρέπει ως μια εκ των κορυφαίων όλων των εθνικών κατηγοριών.

   
  Επίθεση
  Η αρμάδα της Καβάλας είναι αυτή τη στιγμή η 3η καλύτερη επίθεση της Α2, μετρώντας 604 πόντους συνολικά ή 86 ανά βραδιά, με το up tempo παιχνίδι της και τη νηνεμία σε κυκλοφορία και αποτελεσματικότητα να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το μομέντουμ.

  Αρχικά, έχει μοιράσει 145 ασίστ σε 211 συνολικά καλάθια (το 68% είναι assisted) την ίδια στιγμή που έχει υποπέσει μονάχα σε 85 λάθη (12 ανά βραδιά), σε μια εξαιρετική αναλογία που της χαρίζει 1.7 τελικές πάσες για ένα σφάλμα.
  Σε αυτό της το γόνιμο μονοπάτι, η τριάδα των Ναούμη, Γοργόνη και Σκουλίδα είναι υπεύθυνη για το 56% αυτών των ασίστ, έχοντας σημειώσει κατά σειρά 28, 26 και 27 μέχρι στιγμής στα 7 τους παιχνίδια -ενώ γενικά στο σύνολο υπάρχουν 7 αθλητές με 10+ τελικές πάσες ή 1.4 μέσο όρο, ένα στοιχείο που αποφέρει από το ball movement από 37 μέχρι 55.5 πόντους!

  Ωστόσο, αν δεν υπήρχε αυτή η τόσο τρανή αποτελεσματικότητα από την περίμετρο, δύσκολα θα λάμβανε χώρα και αντίστοιχη δράση και στην κυκλοφορία, με την Ελευθερούπολη να είναι πρώτη σε όλη τη λίγκα σε ευστοχία τριπόντων (40%) και 6η σε απόπειρες (30 ανά βραδιά), κερδίζοντας 33 πόντους ανά αγώνα από μακρινή απόσταση, ήτοι το 38% των συνολικών της πόντων!

  Τέλος, αξίζει να αναφερθεί και η πολυφωνία στο σκοράρισμα, με 5 παίκτες να πετυχαίνουν περισσότερους από 10 πόντους κατά μέσο όρο και 2 πάνω από 15 -με τους Σκουλίδα και Dordevic- Marinkovic να μετρούν 18 και 17, αντίστοιχα.
  Μάλιστα, οι δύο τους, όντας οι δύο πλέον ασταμάτητες μονάδες του συγκροτήματος της Βόρειας Ελλάδας, είναι υπεύθυνοι για τουλάχιστον 46 από τους 86 πόντους της ομάδας τους (το 54% τους δηλαδή), συγκροτώντας το ίσως πιο ακατάπαυστο δίδυμο του πρωταθλήματος!
  Επιπρόσθετα, αμφότεροι είναι εξαιρετικά εύστοχοι από κάθε σημείο του παρκέ (63% σε 11 δίποντα, 46% τρίποντο σε 12 τρίποντα, 88% σε 5 βολές), μοιάζοντας να μην έχουν αντίδοτο!

   
  Άμυνα
  Μπορεί το φόρτε της να είναι επιθετικά, αλλά και στην άμυνα τα πηγαίνει εξαιρετικά η Ελευθερούπολη, έχοντας ως κύριο γνώμονά της την επισφράγιση και την πίεση στους χειριστές.
  Έτσι, διαθέτοντας 6 παίκτες με 3+ αμυντικά ριμπάουντ ανά βραδιά και 3 με 4+, έχει κατορθώσει με απόλυτη επιτυχία να αποτρέψει δεύτερες ευκαιρίες στον εκάστοτε αντίπαλό της (επιτρέπει 7 επιθετικά ριμπάουντ/ καλύτερη επίδοση), αρπάζοντας τα 30 από τα συνολικά 37 χαμένα σουτ στην ρακέτα της (το 81% τους δηλαδή)!

  Παράλληλα, οι περιφερειακοί της με την πίεση που ασκούν στους ball handles και την περίφραξη του τριπόντου (23 τρίποντα/ 3η καλύτερη επίδοση) έχουν πετύχει να σβήσουν τις δημιουργικές τάσεις του «εχθρού», που εγκλωβίζεται σε μόλις 15 ασίστ για 14 λάθη σε 24 καλάθια (2η καλύτερη επίδοση, 11η καλύτερη επίδοση, 9η καλύτερη επίδοση).

  Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα μια ομάδα που λατρεύει να παίζει επίθεση, να σπάει τη μπάλα, να δίνει γρήγορο ρυθμό και να πυρπολεί ακατάπαυστα από την περίμετρο να είναι και η 6η καλύτερη άμυνα της Α2, δεχόμενη μόλις 71 πόντους ανά βραδιά!

  Comments are closed.