xerox
xerox

Με 55 «ναι», 8 «όχι» και 3 λευκά, η έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ ενέκρινε τις απαιτούμενες αλλαγές στο Καταστατικό της ομοσπονδίας ώστε οι εκλογές της να γίνουν το αργότερο ως τον Οκτώβριο.

 

Παρούσα ήταν και η Ε.Π.Σ. Καβάλας

Να τονίσουμε ότι στις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελληνική Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας συμμετέχει και αντιπροσωπεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Καβάλας με επικε0φαλής τον πρόεδρο της Μιχάλη Παπαδόπουλο.

Νωρίτερα, ο Ολυμπιακός και 5 Ενώσεις, είχαν καταθέσει ένσταση και ζήτησαν να μην τροποποιηθεί το Καταστατικό, διότι κατά την άποψή τους, η θητεία της διοίκησης Γραμμένου οεκπνέει τον Αύγουστο του 2021 και όχι το προσεχές φθινόπωρο. Στην ψηφοφορία που έγινε και που απαιτούνταν τα 3/4 του σώματος ώστε να εγκριθούν οι αλλαγές στο Καταστατικό, ο Ολυμπιακός είχε στο πλευρό του τις 5 ΕΠΣ (Πειραιά, Ηλείας, Λασιθίου, Χανίων, Ρεθύμνου), καθώς και δύο ΠΑΕ (Άρης και Λάρισα) και έτσι το «όχι» στις αλλαγές έλαβε 8 ψήφους. Θυμίζουμε ότι ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ για την «πραξικοπηματική» τροποποίηση του καταστατικού, προκειμένου να γίνουν οι εκλογές νωρίτερα απ’ ότι ορίζει ο αθλητικός νόμος.

Πέντε Ενώσεις κατέθεσαν ένσταση, υποστηρίζοντας πως είναι παράνομη και εκείνη τη στιγμή ο παριστάμενος ως προσκεκλημένος της ΕΠΣ Αχαΐας, κ. Ντάσιος, ειρωνεύτηκε τις Ενώσεις που κατέθεσαν ένσταση.

Το προεδρείο ρώτησε ποιος είναι ο άνθρωπος που ειρωνεύτηκε τη διαδικασία και τις Ενώσεις, με τον Κώστα Καραπαπά, εκπρόσωπο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, να αντιδρά και να ζητάει το όνομά του. «Ντρέπεσαι να πεις το όνομά σου; Πως σε λένε; Αλίκη Βουγιουκλάκη;», είπε ο Καραπαπάς προς τον Ντάσιο

 

Η ενημέρωση της Ομοσπονδίας

Αναλυτικά η ενημέρωση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αναφέρει τα εξής:

«Με την έγκριση των προτεινομένων από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ τροποποιήσεων του Καταστατικού ολοκληρώθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Τα Μέλη της Γενικής Συνέλευσης υπερψήφισαν με 55 ψήφους, έναντι 8 κατά και 3 λευκών τις προτάσεις της Διοίκησης, οι οποίες αφορούσαν σε ρύθμιση θεμάτων για την τρέχουσα θητεία της και τις αμέσως επόμενες αρχαιρεσίες της Ομοσπονδίας.

Οι 55 ψήφοι συνιστούν το 83,3% επί των ψηφισάντων, ποσοστό που εκπληρώνει και την καταστατική επιταγή για υπερψήφιση σε ποσοστό 75% των προτεινομένων τροποποιήσεων, προκειμένου αυτές να εγκριθούν από τη Γ.Σ. της ΕΠΟ.

Στις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ε.Π.Ο. παρέστη και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA/UEFA Πετρ Φούσεκ.

Στην εισήγησή του, ο Πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Ευάγγελος Γραμμένος ανέφερε:

«Όπως γνωρίζετε, μεταξύ ΕΠΟ-FIFA-UEFA και Υφυπουργού Αθλητισμού συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση στη Νιόν στις 12.12.2019 οι εκλογές της Ε.Π.Ο. να διεξαχθούν στα τέλη Ιουλίου 2020. Η παραπάνω συμφωνία επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση των 4 ΠΑΕ-ΕΠΟ-FIFA-UEFA και Υφυπουργού Αθλητισμού στην Αθήνα στις 22.01.2020.

Οι λόγοι που οδήγησαν στη συμφωνία αυτή και τη διεξαγωγή των εκλογών κατά τον μήνα Ιούλιο είναι α. η αποχώρηση των ειδικών FIFA-UEFA στις 31.07.2020, β. η νέα διοίκηση που θα προκύψει να σχεδιάσει τη νέα αγωνιστική περίοδο με ό,τι περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της (κανονισμοί, νέα ΚΕΔ, προϋπολογισμός), κάτι το οποίο είναι σωστό και δίκαιο. Άλλωστε και οι διεθνείς ομοσπονδίες είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία αυτή ευεργετική για το ποδόσφαιρο.

Στο συμφωνηθέν αυτό πλαίσιο, η ΕΠΟ απέστειλε προς τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού την από 26.02.2020 επιστολή της, με την οποία ζήτησε την τροποποίηση του Ν.2725/99, ώστε να γίνουν οι εκλογές τον Ιούλιο του 2020. Όρισε μάλιστα και την καταστατική της ΓΣ στις 27.03.2020, την επαναπροσδιόρισε, λόγω των γνωστών απαγορεύσεων εξαιτίας του κορονοϊού για τις 10.04.2020 και στη συνέχεια την προσδιόρισε για σήμερα. Παράλληλα, στις 08.05.2020 απέστειλε εκ νέου επιστολή ζητώντας να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση του Νόμου.

Σε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη δεν έλαβα απάντηση για το επίμαχο θέμα των εκλογών. Εν συνεχεία ενημερώθηκα προφορικώς από τον κ. Αυγενάκη ότι η μη διεξαγωγή των εκλογών κατά τον μήνα Ιούλιο είναι κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, συνδέοντας το ζήτημα των εκλογών με τη μελέτη που αναμένεται από FIFA-UEFA για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο στο πλαίσιο της υπογραφής του γνωστού συνυποσχετικού, αλλά και των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την επιδημία του κορονοϊού.

Όμως το θέμα των εκλογών της ΕΠΟ ουδεμία σχέση είχε και ουδέποτε συνδέθηκε με το θέμα της υπογραφής του συνυποσχετικού. Ήταν μια ξεχωριστή συμφωνία.

Ενημέρωσα, όπως είχα υποχρέωση, τις διεθνείς ομοσπονδίες για την υπαναχώρηση από τα συμπεφωνημένα, οι οποίες απάντησαν με επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύθηκε από την ΕΠΟ.

Η ΕΠΟ, τηρώντας τα συμπεφωνημένα, όρισε για σήμερα την καταστατική ΓΣ, ζητώντας από το σώμα την έγκριση των προτεινομένων διατάξεων του καταστατικού, ώστε να προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα που είχε συμφωνηθεί.

Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού να δηλώνει προς τα ΜΜΕ ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο και μάλιστα επικαλείται την ψήφιση νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή, σχετικά με τον τρόπο εκλογής των οργάνων των Ομοσπονδιών. Με απλά λόγια λέει ότι πρόθεση είναι να αλλάξει το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ. Αυτό όμως, κατά δήλωση των αξιωματούχων της FIFA και της UEFA δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν το αποδεχθεί η ΓΣ της ΕΠΟ, διότι θεωρείται αθέμιτη παρέμβαση στο εσωτερικό της ΕΠΟ και κάθε τέτοια απόπειρα οδηγεί σε σοβαρότατες συνέπειες για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο, όπως οι ίδιες οι διεθνείς ομοσπονδίες έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει».

 

Comments are closed.