Bookmarks

  Μια ακόμα αξιέπαινη και πολύ σημαντική πρωτοβουλία του ΕΟΣ Καβάλας το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτελεί δίχως άλλο η καταγραφή 5 πέτρινων γεφυριών και 2 υδρογέφυρων στο Παγγαίο.

  Πιο συγκεκριμένα ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας έχει να επιδείξει μια μακρά πορεία ερευνών, αναζήτησης και δημοσιεύσεων σχετικά με το γειτονικό μας βουνό, το Παγγαίο, πάντα ανταποκρινόμενος σε μια αντίληψη που δεν θέλει τους ορειβάτες μόνο αθλητικούς τύπους με μοναδικό σκοπό τις ψηλές κορυφές, αλλά και ανθρώπους με περιέργεια κι ενδιαφέροντα για γενικότερα θέματα σχετικά με το πεδίο της δραστηριότητάς τους.

  Σε μια εποχή που το διαδίκτυο ήταν ακόμα πολύ νέο και φτωχό για ν’ αποτελεί πηγή πληροφόρησης, ο σύλλογος επιμελήθηκε ή εξέδωσε μια σειρά από βιβλία για το ιστορικό βουνό. Το Χρυσοφόρο Γής Ανάστημα, με την ιστορία και τους θρύλους του Παγγαίου πρωτοκυκλοφόρησε  το 1999 και γνώρισε  δυο ακόμα εκδόσεις με τελευταία το 2007. Το πολυτελές λεύκωμα Παγγαίο, Πολύδωρον Όρος, κυκλοφόρησε το 2000 με κείμενα ιστορικών, αρχαιολόγων, συγγραφέων, φυσιολατρών, αρχιτεκτόνων, υποστηριζόμενα από επιλεγμένη φωτογράφιση.  Το 2007, επίσης, κυκλοφόρησε και το «Παγγαίο όρος σε λόγο πεζό», μια σταχυολόγηση περιηγητικών κειμένων από το 1874 μέχρι τις μέρες μας.

  Ακολουθώντας στις νέες τεχνολογίες του διαδικτύου, από το 2003 ο σύλλογος δημιούργησε μια καλαίσθητη ιστοσελίδα (https://www.eoskavalas.gr) στην οποία συγκεντρώθηκε η συσσωρευμένη δουλειά και  που συμπληρώνεται  συνεχώς με καινούργιες εργασίες.  Επίσης o ΕΟΣ Καβάλας συμμετείχε στην έκδοση του μοναδικού λεπτομερή και αξιόπιστου χάρτη για το Παγγαίο που κυκλοφορεί από την εταιρία Geopsis, απαραίτητο εφόδιο σε κάθε ορειβάτη κι όχι μόνο. Η συμμετοχή αυτή ήταν απόρροια εξερεύνησης, διάνοιξης και σηματοδότησης  των μονοπατιών του βουνού, στα πλαίσια μιας μακροχρόνιας δραστηριότητας των μελών του συλλόγου.

  Η πιο πρόσφατη εργασία, που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στην ιστοσελίδα του συλλόγου, αφορά τα πέτρινα γεφύρια  του Παγγαίου,  που περιλαμβάνει 25 πέτρινα γεφύρια και 2 υδρογέφυρες. Υπεύθυνος για την έρευνα, επιμέλεια και παρουσίαση της εργασίας είναι ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Θανάσης Δασκαλούδης.  Όπως γράφει στο εισαγωγικό του σημείωμα,  η περιοχή του Παγγαίου όρους διαθέτει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παλιών πέτρινων γεφυριών. Τα γεφύρια αυτά, σε αντίθεση με τα φημισμένα μεγάλα  γεφύρια της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, είναι μικρά σε μέγεθος και, στην πλειοψηφία τους άγνωστα,  παρόλα αυτά συνεχίζουν να είναι αξιόλογα δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου και αποτελούν σημαντικά ιστορικά τεκμήρια.

  Το κάθε ένα από τα 27 γεφύρια που παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα συνοδεύεται από σύντομες πληροφορίες και  από αντίστοιχο  πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην τοποθεσία των γεφυριών για όσους θέλουν να τα επισκεφτούν, γι αυτό υπάρχει χάρτης με την θέση του κάθε γεφυριού ενώ περιγράφεται αναλυτικά ο τρόπος  προσέγγισής του. 

  Η διεύθυνση στην οποία μπορεί κάποιος να βρει τις πληροφορίες για τα πέτρινα γεφύρια του Παγγαίου είναι η εξής: https://www.eoskavalas.gr/βουνά/παγγαίο/πέτρινα-γεφύρια

   

  Comments are closed.